Nevoia de muncitori străini creează oportunităţi emigrării ilegale: după ce obţin permisul de muncă, lucrătorii fug în alte state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
muncitori straini asiatici constructii forta de munca foto inquam photos george calin

O firmă de recrutare denunţă fenomenul vizelor de muncă achiziţionate de pe Internet, explicând pentru „Adevărul” modalitatea în care muncitorii străini profită de legislaţia neclară şi lacunară din ţara noastră.

,,Este pentru prima dată când semnalez un fenonem al vizelor de muncă la o scară atât de largă. Este vorba despre piaţa vizelor de pe Internet. Din păcate sunt din ce în ce mai mulţi oameni care solicită doar permisul de muncă, cu unicul scop de a intra în ţară, în speranţa ca ulterior să plece mai departe, către alte state mai dezvoltate. Pentru viză este nevoie de aviz de muncă şi mai este important ca o firmă să gireze pentru tine. Se obţine în primă fază un aviz de muncă, ca mai apoi finalitatea să o reprezinte obţinerea vizei. Ȋn ultimul an am observat tot mai des acest fenomen, în care oamenii nu vin pentru aviz de muncă ci doar pentru viză. Se angajează la negru sau fug încă de la aeroport.”, declară Yosef Gavriel Peisakh despre situaţiile recente cu care se confruntă agenţiile de plasare a forţei de muncă din România.

Din păcate există lacune legislative care alimentează această situaţie şi contribuie la migrarea forţei de muncă, un fenomen aflat cumva la limita legalităţii. „Sunt oameni care vin să muncească sau nu şi care îşi pot schimba angajatorul după bunul plac, fără vreun motiv real, iar legea permite acest lucru, chiar şi fără a avea decizia de încetare a contractului de muncă de la angajator”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work From Asia.

Pentru combaterea acestei situaţii alarmante, o soluţie o reprezintă schimbarea legislaţiei actuale şi includerea unor clauze care să vizeze respectarea contractului de muncă şi verificarea statutului fiecărui muncitor în parte. „Dacă noi avem nevoie de forţă de muncă şi creştem contingentul la 100.000, iar de această situaţie doar se profită, nu se mai poate vorbi aici despre recrutare, ci avem de-a face chiar cu un fenomen de emigrare ilegală”, a concluzionat Yosel Gavriel Peisakh.

Ca o analiză a întregului an de activitate care se pregăteşte acum să se încheie, activitatea agenţiilor de plasare şi recrutare din România a fost clar influenţată de creşterea contingentului de muncitori străini din state non-UE care au dreptul de lucru în România. Pe lângă creşterea veniturilor însă a crescut considerabil şi timpul alocat de oficialităţile din ţară pentru eliberarea vizelor. Dacă până anul acesta procesarea actelor pentru muncitorii străini dornici să se angajeze la noi în ţară dura între 3 şi 5 luni, în prezent timpul de aşteptare a crescut a ajuns să varieze între 6 şi 8 luni. Un impediment real pentru buna desfăşurare a sute de companii româneşti aflate în deficit de personal şi pentru agenţiile de recrutare a personalului străin. 

Soluţia se află şi de aceasta data tot la statul român, în principal la Inspectoratul General pentru Imigrări din România, o instituţie al cărei obiectiv trebuie să îl reprezinte în curând simplificarea procedurii de obţinere a vizelor. „Teoretic acum se întâmplă totul online, însă online şi în plus chiar şi cu depunerea în format fizic a dosarelor, ceea ce consumă foarte mult timp şi anulează demersul de a facilita această situaţie.”, este de părere Yosef Gavriel Peisakh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite