Ministrul Energiei: BEI a transferat 1,4 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a transferat miercuri aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanţarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Veşti bune! Astăzi BEI a transferat aproximativ 1,4 miliarde de euro din Fondul de Modernizare pentru finanţarea proiectelor strategice în sectorul energetic din România! Este vorba despre: 8 proiecte depuse de CEO pentru producerea de energie din surse regenerabile, în valoare totală de 670.802.780 euro, din care 469.561.946 euro din Fondul pentru Modernizare. La finalizare vom vorbi de producţie de 735 MW", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Astfel, vor fi construite parcuri fotovoltaice pe halda Bohorelu - UMC Jilt, pe halda exterioară cariera Pinoasa - UMC Pinoasa, pe halda Rovinari Est, pe depozitele de cenuşă şi zgură închise din SE Isalniţa, SE Rovinari şi SE Turceni, pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 - Roşia-Rovinari şi pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 - Roşia - Rovinari.

De asemenea, ministrul a făcut referire la „alte 2 proiecte CCGT pentru CEO, respectiv Isalniţa în valoare totală de 506.250.603 euro, din care 253.125.302 euro din Fondul pentru Modernizare, şi Turceni, în valoare totală de 335.009.630 euro, din care 167.504.815 euro din Fondul pentru Modernizare".

„Vorbim de o capacitate totală de 1200 MW", a precizat Popescu.

Ministrul Energiei a amintit şi proiectele depuse de Transelectrica, în valoare totală de 475.510.339 de euro, din care 393.674.931 euro din Fondul pentru Modernizare, LEA 400 kV Gădălin-Suceava, Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Sacalaz - Arad. Etapa II.

Pe listă se mai află „Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Sacalaz - Arad.Etapa III", precum şi „Trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest - Teleajen - Stâlpu".

Totodată, ministrul a menţionat Proiectul pilot - Retehnologizarea Staţia Alba Iulia în concept de staţie digitală, precum şi instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în staţiile Sibiu Sud şi Bradu.

Virgil Popescu a amintit şi de „Optimizarea funcţionării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune şi pentru evacuare putere din centrala nucleară Cernavodă şi centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID)".

Printre alte proiecte menţionate se mai află "Sistemul de contorizare şi de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piaţa angro".

„Reamintesc că au fost aprobate fonduri şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică, în valoare totală de 1,2 miliarde euro, din care peste 100 milioane de euro au fost alocaţi astăzi. De asemenea, la sfârşitul anului 2021 au fost transferaţi 22,9 milioane de euro, tot din Fondul pentru Modernizare, pentru proiectul: Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanţa Nord - Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA", a menţionat Popescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite