Japonia ia în considerare posibilitatea de a furniza UE gaz din rezerve strategice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Totodată, autorităţile sunt îngrijorate de situaţia actuală, întrucât rezervele de GNL din ţară sunt limitate, notează agenţia japoneză de ştiri Kyodo.

Guvernul japonez ia în considerare în prezent posibilitatea de a furniza o parte din gaz către UE din propriile rezerve strategice în cazul unei escaladări a situaţiei de la graniţele Ucrainei, a menţionat vineri agenţia Kyodo .

În acelaşi timp, autorităţile japoneze sunt îngrijorate de situaţia actuală, întrucât rezervele strategice ale ţării de gaze naturale lichefiate sunt limitate. Cea mai mare îngrijorare este legată de posibilitatea unei crize în această iarnă, care ar forţa Japonia să-şi utilizeze propriile rezerve de gaze.

Potrivit lui Kyodo, Japonia intenţionează să-şi coordoneze acţiunile pe această temă cu alte ţări occidentale.

Ministrul japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei, Koichi Hagiuda, a subliniat joi că guvernul ţării este gata să ia în considerare posibilitatea organizării aprovizionării cu gaze către Europa în cazul unei escalade a situaţiei de la graniţele Ucrainei.

Ministrul japonez a răspuns astfel la ştirea Bloomberg că reprezentanţi ai autorităţilor SUA şi UE au apelat la o serie de ţări asiatice, în special în Japonia, Coreea de Sud şi India, cu solicitarea de a organiza livrări de gaze către Europa în cazul unei conflict în Ucraina. Probabil că vorbim despre faptul că acestor ţări li se permite să trimită o parte din gaz în baza contractelor lor pe termen lung pentru livrări către UE.

Potrivit Bloomberg, administraţia preşedintelui american Joe Biden încearcă să negocieze aprovizionarea cu gaze către Europa nu numai cu ţările asiatice, ci şi cu Libia, Egipt, Qatar şi Nigeria. Tot Occidentul a purtat discuţii pe această temă cu China, dar acestea au fost limitate, potrivit surselor agenţiei.


Japonia este cel mai mare importator mondial de gaze naturale lichefiate, dar ţara nu exportă această materie primă.

Piaţa globală de gaze, spre deosebire de piaţa petrolului, are o capacitate mai mică. În acest sens, ministrul Energiei din Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de gaze naturale lichefiate, a declarat marţi că nimeni nu poate furniza unilateral cantitatea de gaz de care Europa are nevoie, fără a întrerupe livrările către alte regiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite