Guvernul a suspendat prin OUG transparenţa decizională şi dialogul social

Guvernul a suspendat prin OUG transparenţa decizională şi dialogul social

Guvernul Orban a adoptat o OUG pentru a suspenda normele privind transparenţa decizională FOTO Inquam Photos / George Călin

Guvernul României a suspendat printr-o Ordonanţă de Urgenţă unele dintre normele legale referitoare la transparenţa decizională şi dialogul social pe durata stării de urgenţă, atrage atenţia Confederaţia Patronală Concordia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Confederaţia subliniază că acest lucru poate submina serios încrederea dintre stat şi cetăţeni, indispensabilă în această perioadă de criză.

Este vorba despre OUG 34/2020, adoptată la sfârşitul lunii martie, care derogă de la aceste norme pentru acte normative care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de urgenţă sau care sunt o consecinţă a instituirii acesteia.

„În aceste condiţii nu este afectat doar parteneriatul social fundamental între Guvern, patronate, sindicate şi societatea civilă, dar invită şi celelalte puteri să procedeze în aceeaşi manieră. Există pericolul real al întreruperii colaborării atât cu Executivul, cât şi cu Legislativul şi autorităţile locale, pe anumite proiecte care nu sunt urgente, ceea ce poate conduce la derapaje grave şi la reglementări făcute fără transparenţă”, afirmă reprezentanţii Concordia.

Potrivit lor, se deschide posibilitatea ca orice act normativ care face referire la pandemia COVID-19 - adică o mare parte a actelor normative ale perioadei următoare – să fi exceptat de la avizarea în Consiliul Economic şi Social sau de la alte forme de transparenţă decizională.

„Înţelegem importanţa adoptării rapide a unor măsuri excepţionale, dar lipsa transparenţei va contribui la scăderea încrederii societăţii în lege.  Încrederea este importantă pentru că asigură respectarea voluntară a legii cu consecinţe pozitive pentru depăşirea stării de urgenţă şi păstrarea unor relaţii de cooperare între stat şi societate.

Dialogul social este un element esenţial al modelului european. În timp ce România alege calea renunţării la dialog, Uniunea Europeană implică partenerii sociali (implicit şi Concordia prin afilierea la BusinessEurope) în elaborarea planului de acţiune pentru diminuarea efectelor COVID19 în economie şi societate.  Ieri, vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombroskis a avut o video conferinţă cu toate marile confederaţii patronale din Uniune”, afirmă reprezentanţii Concordia. 

Ei susţin că doar actele normative legate exclusiv de Starea de Urgenţă pot excede procesului de transparenţă decizională, însă cu păstrarea obligativităţii informării Consiliului Economic si Social asupra acestora la momentul iniţierii. Toate celelalte proiecte de acte normative legate de consecinţele pandemiei COVID-19,  trebuie să urmeze cursul firesc în procesul transparenţei decizionale chiar dacă el are loc la o viteză mai mare în aceste zile.

„Inclusiv acest OUG, pe care-l criticăm, a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social. Confederaţia Patronală Concordia, convinsă de bunele intenţii ale Guvernului, solicită reevaluarea acestor prevederi din OUG 34/2020. Doar prin dialog şi cooperare putem depăşi momentul dificil generat de criza COVID 19. Nici mediul de afaceri, nici sindicatele si nici societatea civilă nu pot fi excluse din procesul de consultare, pentru că sunt direct vizate de actele elaborate, iar activitatea lor poate fi reglementată prin acestea”, conchide Concordia. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: