Guvernul va permite fondurilor de pensii private să investească în parteneriate public-private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi că Guvernul reglementează modul de implicare a fondurilor sau societăţilor de investiţii, inclusiv a fondurilor de pensii administrate privat care doresc să participe în parteneriat public-privat (PPP) la realizarea proiectelor strategice.

„Am avut discuţii cu fondurile internaţionale de investiţii care au un mare interes pentru a finanţa astfel de proiecte. Instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societăţile de investiţii vor transmite Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză scrisori de intenţie cu privire la finanţarea unor proiecte până la aprobarea studiului de fundamentare. Pe baza acestor solicitări, se va stabili structura de finanţare a fiecărui proiect, inclus în studiul de fundamentare”, a declarat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a precizat că, prin aceste modificări, vor fi asigurate surse financiare suplimentare pentru realizarea proiectelor în parteneriat public-privat.

Guvernul încearcă să şantajeze administratorii pensiilor private obligatorii să investească în parteneriate public-private. Modificările aduse Legii 411/2004, prin celebra Ordonanţă 114, arată că administratori pensiilor private obligatorii pot investi în „proiecte strategice de investiţii în parteneriat public-privat aprobate prin hotărâre a Guvernului”, aşa cum investesc acum în diferite valori mobiliare sau titluri de stat. Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a lăsat de înţeles că, dacă fondurile de pensii private vor alege să investească în proiecte dezvoltate în PPP, atunci va accepta reducerea cerinţelor absurde de capital social impus fondurilor tot prin Ordonanţa 114.

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), a dat recent de înţeles că nu ar fi de acord cu intenţia Guvernului de a obliga fondurile de pensii administrate privat să investească prin parteneriat public-privat, ci a dat exemple de „alternative”.

„Privind la practica din ţările dezvoltate, vom observa că marea majoritate a fondurilor de pensii care au investit în infrastructură au făcut-o prin intermediul unor fonduri de investiţii specializate în infrastructură. (...) Rămâne de văzut în ce măsură astfel de vehicule credibile ar putea apărea şi în România. O alternativă, cred, mai la îndemână ar fi permisiunea acordată fondurilor de pensii de a participa în credite sindicalizate alături de instituţii multilaterale prestigioase precum BERD sau IFC, de a căror experienţă în materie de analiză de credit ar putea profita. O altă variantă ar fi achiziţia de obligaţiuni emise de administraţia locală pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură locală”, scrie Radu Crăciun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite