Grindeanu: Noi secţiuni rutiere şi feroviare din România vor fi conectate la coridorului TEN-T Marea Baltică - Marea Neagră - Marea Egee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul Constanţa FOTO ConstanţaPort

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat marţi, în urma discuţiilor purtate cu comisarul european Adina Vălean, că se ia în calcul includerea secţiunilor rutiere şi feroviare de pe teritoriul României în coridorului TEN-T Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee.

„Ne-am pronunţat pentru includerea în coridorului TEN-T Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee a secţiunilor rutiere şi feroviare TEN-T, de pe teritoriul României, care asigură conexiunea cu Ucraina şi Republica Moldova:

- Pe axa nord-sud: Siret- Suceava - Paşcani- Bacău- Buzău- Ploieşti- Bucureşti care trebuie conectată cu portul Constanţa;

- Pe axa est-vest: Paşcani-Iaşi-Ungheni”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

„România are acum un rol extrem de important pentru fluxul de mărfuri spre şi dinspre Ucraina sau Republica Moldova şi implicit pentru economia celor două ţări”m a scris ministrul, precizând că de la începutul invaziei ruse în Ucraina , infrastructura românească, portuară, feroviară, rutieră sau aeriană oferă căi vitale de transport pentru tranzitul bunurilor şi materiilor prime necesare.

„În cadrul videoconferinţei de astăzi cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Mustafa Nayyem, şi omologul meu din Republica Moldova, Andrei Spînu, am luat în discuţie soluţiile pe care România le oferă în aceste momente.

Am subliniat implicarea României prin suplimentarea constantă a transportului feroviar de marfă şi asigurarea transpunerii şi transbordarea vagoanelor, precum şi circulaţia continuă şi cu prioritate a acestora”, a afirmat Grindeanu. 

Potrivit acestuia, liberalizarea transportului rutier de mărfuri pentru Republica Moldova şi Ucraina pentru toate categoriile de mărfuri (direct, tranzit, ţară ţerţă) reprezintă o altă variantă pe care o oferă România.

„Creşterea capacităţii de operare a Portului Constanţa reprezintă un sprijin major pentru fluxurile de mărfuri care vin dinspre Ucraina, prin Republica Moldova.

Tranzitul facil al produselor agricole pe coridorul Siret-Constanţa, reprezintă un alt ajutor pe care îl oferim în aceste momente atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova.

Navele cu pavilion ucrainean beneficiază de acces rapid în porturile româneşti şi sunt scutite de la plata tarifelor serviciilor portuare.

Mărfurile care au destinaţia Ucraina, în special containerele, sunt primite şi descărcate în porturile noastre, iar pentru transferul acestora a este pusă la dispoziţie inclusiv o linie de containere pe relaţia Constanţa – Giurgiuleşti (Republica Moldova).

Urmează să implementăm o hartă interactivă pe teritoriul României destinată transportatorilor de marfă.

Ne coordonăm eforturile la nivel european şi susţinem propunerea de autorizare a Comisiei Europene de a negocia acordurile rutiere de transport de mărfuri UE-Ucraina şi UE-Republica Moldova pe toată perioada crizei”, a anunţat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite