FMI estimează că România va avea a doua cea mai mare creştere economică din UE, după Spania. Care sunt prognozele pentru 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează o creştere economică de 6% pentru România în acest an, în raportul World Economic Outlook, prezentat marţi.

De asemenea, FMI anticipează o creştere de 4,8% a economiei româneşti anul viitor, peste cea a Spaniei (+4,7%).

Prognoza de creştere economică e semnificativ mai mare decât cea a Comisiei Europene şi cea a guvernului, transmite Economedia.ro. Comisia Europeană prognozase în februarie o creştere economică de doar 3,8% în acest an, în timp ce guvernul Cîţu şi-a fundamentat bugetul pe o prognoză de creştere de 4,3%.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar, FMI prognozează 7,131% din PIB în 2021, în linie cu prognoza guvernului, de 7,16% din PIB.

De altfel, FMI spune că economiile avansate vor beneficia direct de accelerarea campaniilor de vaccinare în lume. Totuşi, precizează că nu se va întâmpla la fel în cazul economiilor emergente, mai slabe, care vor reuşi să-şi revină mai greu după pandemie.

Este de aşteptat ca economia globală, per total, să crească cu 6% în 2021 şi cu 4,4% în 2022. FMI estimează însă că economia Zonei Euro va creşte cu 4,4% în acest an, comparativ cu avansul de 5,2% preconizat în toamnă. Această revizuire este influenţată de un avans economic modest aşteptat pentru Germania (+3,6%), Austria (+3,5%) şi Olanda (3,5% în 2021 şi 3% în 2022). 

Potrivit preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, creşterea economică prognozată de FMI este doar pe hârtie şi pentru camarila de dreapta. Pentru români este doar sărăcie.

”Creşterea economică prognozată de FMI este doar pe hârtie şi pentru camarila de dreapta! Pentru români este doar sărăcie!!! Preţurile la alimente şi utilităţi au explodat, euro a ajuns la 5 lei, iar puterea de cumpărare a scăzut dramatic. Este o creştere economică pe hârtie - nu în portofelele oamenilor! Iar mai mult de jumătate din PIB înseamnă datorie. De fapt, aşa-zisa creştere economică contabilă se resimte negativ în buzunarul cetăţenilor şi în conturile companiilor.

Când creşti pe datorie şi pe inflaţie, de fapt scazi. Scazi pentru că puterea ta de cumpărare scade. Oamenii nu pot fi minţiţi cu statistici pentru că ei se confruntă zilnic cu creşterea preţurilor din magazine. În fapt, România va creşte pe datorie, ceea ce înseamnă viitoare taxe mărite!

În plus, românii vor fi tot mai apăsaţi de povara datoriilor pe care Guvernul îi obligă să le suporte. Fiecare român era deja mai dator cu 8.000 de lei după anul 2020 pentru modul dezastruos în care guvernul a gestionat criză economică. În 2021, ni se pregateste o nouă supraîndatorare de încă 24 miliarde euro, adică alţi 8.000 de lei/cetăţean România creşte pe datorie, iar asta înseamnă că ea se umflă contabil, dar de fapt, nu se dezvoltă ecomomic şi social!”, a scris Marcel Ciolacu, marţi, pe Facebook. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite