Doar 45 de români şi-au cerut insolvenţa personală, într-un an şi jumătate de când este posibil

Doar 45 de români şi-au cerut insolvenţa personală, într-un an şi jumătate de când este posibil

După un an şi jumătate de aplicare a legii care permite falimentul personal, doar 45 de români au apelat la legea insolvenţei persoanelor fizice, exclusiv din cauza creditelor bancare, deşi existau voci care spuneau că sunt aşteptate aproape 2 milioane de dosare anual.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea nr. 151/2015 privind insolvenţa persoanelor fizice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 şi, până în prezent, este mult mai puţin familiară consumatorilor decât faimoasa Lege a dării în plată.

La solicitarea Asociaţiei Credere, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) arată că doar 45 de persoane au apelat la Legea insolvenţei persoanelor fizice până la data de 14 iunie 2019, după cum urmează:

1. Procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor: 36 de cereri

2. Procedura simplificată de insolvenţă: 5 cereri

3. Procedura judiciară prin lichidare de active: 4 cereri.

Până la momentul publicării de către Credere a acestui articol, în 20 iunie, niciuna dintre cereri nu fusese finalizată cu succes.

Potrivit Credere, deşi procedura instituită prin lege este greoaie şi de durată, legea insolvenţei persoanelor fizice poate reprezenta o soluţie pentru consumatorii cu credite, sub condiţia îndeplinirii condiţiilor prevăzute în lege.

Erau aşteptate 2 milioane de dosare anual

Tribunalul Bucureşti avansa, în 2016, ideea că judecătorii vor avea anual de rezolvat 1,8 milioane de dosare de insolvenţă personală, reprezentând contestaţii şi alte proceduri aferente unei cereri, numai în Capitală, ca argument pentru a-şi suplimenta numărul de angajaţi, scrie Profit.ro.

Aproximativ 60.000 de persoane fizice îşi vor declara anual, numai în Bucureşti, insolvenţa personală pentru imposibilitatea de a-şi mai achita datoriilor, arătau calculele Tribunalului Bucureşti, preluate de Consiliul Superior al Magistraturii şi citate de Profit.ro.

Ce prevede falimentul personal

Amânată succesiv în ultimii ani, Legea 151/2015 privind falimentul persoanelor fizice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Legea falimentului personal prevede că o persoană fizică cu datorii mai vechi de 90 de zile poate depune o cerere de intrare în insolvenţă la comisia de insolvenţă care se înfiinţează la nivel teritorial, o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei personale. 

În cazul în care persoana cu datorii consideră că nu mai are nici o şansă să ramburseze debitele printr-un plan de redresare, atunci depune cererea de insolvenţă direct la instanţă, dar numai dacă este de acord să îi fie vândute bunurile pe care le are pe numele lui, pentru a achita datoriile persoanei către creditori.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările