Controale de amploare în vămi. Cum acţionează vameşii şi ce trebuie să ştie persoanele verificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
frontiera vama nadlac romania politist granicer vames foto Cornel Putan Alin / Inquam Photos

Vameşii au demarat deja ample controale în toate vămile pentru depistarea mărfurilor contrafăcute. Specialiştii EY informează consumatorii asupra procedurilor de intervenţie, punctând modalitate în care trebuie să acţioneze importatorii.

În contextul comerţului cu mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală, Uniunea Europeană s-a angajat pe deplin să implementeze standarde ridicate de protecţie a pieţei interne, scrie Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, Departamentul de Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România.

Dreptul de proprietate intelectuală înseamnă o marcă, un desen sau un model, un drept de autor sau orice drept conex, o indicaţie geografică, un brevet de invenţie, aşa cum este prevăzut în dreptul intern (al ţării) sau al Uniunii Europene.

Majoritatea falsurilor şi a altor bunuri care contravin acestor drepturi de proprietate intelectuală sunt fabricate într-o ţară terţă, din afara Uniunii Europene. Astfel, autorităţile vamale ale Statelor Membre joacă un rol esenţial în prevenirea introducerii pe piaţă a unor astfel de mărfuri contrafăcute.

Cum intervin autorităţile vamale

Autorităţile vamale au ca pârghie de control Regulamentul (UE) nr. 608/2013 care prevede condiţiile şi procedurile de intervenţie, în cazul în care mărfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală sunt sau ar fi trebuit să fie supuse supravegherii vamale.

În cazul în care sunt identificate mărfuri susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, autorităţile vamale pot suspenda acordarea liberului de vamă pentru mărfuri sau le pot reţine. 

Aşadar, dacă la momentul importului nu există dovezi suficiente care să demonstreze că nu au fost încălcate aceste drepturi, mărfurile pot fi reţinute. În acest sens, autorităţile vamale solicită confirmări de la titularul drepturilor (de ex. deţinătorul mărcii). Concomitent, autorităţile vamale pot sesiza şi organele de cercetare penală.

Cum trebuie să acţioneze importatorii 

Pentru a evita ca mărfurile să le fie blocate în vamă, este esenţial ca importatorii să obţină informaţii în avans despre mărfurile achiziţionate în materie de drepturi de proprietate intelectuală, înaintea efectuării efective a formalităţilor de import.

În cazul în care autorităţile vamale hotărăsc să reţină mărfurile pe motiv de suspiciuni de încălcare a dreptului de proprietate intelectuală, importatorul are posibilitatea de a solicita acordarea anticipată a liberului de vamă până la eliminarea suspiciunilor, pentru a evita blocarea acestora. Mai precis, prin depunerea unei garanţii, al cărei cuantum este suficient de ridicat pentru a proteja interesele eventualului titular al mărcii.

În ultima perioadă, se observă o creştere semnificativă a importurilor de bunuri de larg consum concomitent cu o înăsprire a condiţiilor în care cineva poate pretinde un drept de proprietate intelectuală asupra unei mărci, a unui desen sau a unui model. Cu titlu de exemplu, se poate menţiona decizia Curţii Generale a Uniunii Europene din iunie 2019 prin care s-a concluzionat că marca “Adidas”, constând în trei dungi paralele aplicate în orice direcţie, nu îndeplineşte condiţiile de marcă înregistrată în Uniunea Europeană.  

În acest context, este recomandabil ca toţi importatorii de astfel de bunuri să implementeze suficiente măsuri de control interne pentru a detecta astfel de cazuri în avans de momentul vămuirii.  În acest fel, poate fi clarificat tratamentul acestor mărfuri cu autoritatea vamală înainte de o eventuală reţinere a bunurilor pentru suspiciuni de încălcare de drepturi de proprietate intelectuală.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite