DOCUMENTE Teodorovici nu plăteşte nicio taxă şi niciun impozit în România. Cum a ajuns guvernator în banca lui Putin şi câţi bani s-au vărsat în capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Florin Cîţu susţine că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu plăteşte taxe sau impozite în România, având în vedere calitatea sa de guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, banca lui Putin.

Cîţu îl invită pe ministru să „dezmintă public dacă nu este adevărat”:

Senatorul PNL a reluat subiectul Băncii Internaţionale de Investiţii, instituţie bancară controlată de Vladimir Putin, unde Eugen Teodorovici are calitatea de membru în Consiliul de Administraţie, ca ministru de Finanţe al României, stat care a participat în cei aproape 50 de ani de la înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), la majorarea capitalului social.

„De ce nu plăteşte Orlando de la Varadero taxe şi impozite în România, Rusia, Ungaria, Vietnam, Cuba, Mongolia etc. 

  

Va arăt, cu documentele oficiale, cum a premeditat Orlando de la Varadero, cel cu escală la Moscova, întreaga operaţiune BII”, scrie Cîţu. 

   

Acesta aminteşte că la 1 iulie 2015 a fost semnat de guvernul României protoculul de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia. 

„A fost introdus în şedinţa de guvern de ministrul finanţelor publice de atunci … ghiciţi cine? … Orlando de la Varadero, bineînţeles. 

  

 De ce era interesat Orlando să facă asta atunci? Citind protocolul înţelegeţi imediat: 

  

1. Reprezentanţii membrilor Băncii în Consiliul guvernatorilor Băncii, precum şi supleanţii lor beneficiază de următoarele privilegii şi imunităti pe timpul îndeplinirii de către aceştia a obligaţiilor de serviciu pe teritoriul fiecărui stat membru al Băncii: 

 a) imunitate împotriva urmăririi judiciare şi administrative privind acţiunile întreprinse de către aceştia în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu. Această imunitate nu se aplică în privinţă răspunderii civile în cazul provocării de daune în accidente rutiere; 

 b) scutiri vamale privind bagajul personal identice cu cele care se acordă funcţionarilor diplomatici cu rang corespunzător din statul respectiv; 

 c) scutirea de la plată taxelor şi impozitelor directe privind orice sume bănesti care se plătesc reprezentanţilor sau supleanţilor acestora de către statul membru care i-a desemnat; 

 d) scutirea de orice obligaţii de stat”, menţionează senatorul. 

Potrivit acestuia, în acest fel, Eugen Teodorovici, care deţine în cadrul BII o funcţie similară guvernatorului unei bănci centrale, „nu este obilgat să plătească nicio taxăa şi niciun impozit în România”. 

„Să dezmintă el public dacă nu este adevărat. Să fie clar. În timp ce Teodorovici ne cocoşează cu taxe şi impozite, persoane fizice şi juridice, el nu plăteşte nimic statului român. Eugen Teodorovici este singurul român care are imunitate de două ori, una de la Parlamentul României şi altă de la banca lui Putin”, se susţine politicianul. 

Cum a devenit Teodorovici guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii

  

Liberalul explică şi cum a devenit Eugen Teodorovici guvernator în această bancă. 

„Cu premeditare. În iulie 2015 a introdus în şedinţa de Guvern protoculul cu BII. Foarte important, până în 15 Noiembrie 2018 România era reprezentată conform hotărârii nr. 1091/2007 astfel “un secretar de stat şi un director general din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, nominalizaţi prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.” Orlando nu avea nicio legătură cu BII până acum câteva luni. 

  

 Dar, pe 14 noiembrie 2018 Orlando cu escală la Moscova se întâlnea cu preşedintele BII.

  

 Pe 15 noiembrie 2018, la o zi după întâlnirea cu preşedintele BII, Guvernul României, la propunerea lui Orlando, aprobă în şedinţa de guvern hotărârea nr. 921/2018 prin care se schimbă reprezentarea României la BII astfel :”Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor Băncii Internaţionale de Investiţii este ministrul finanţelor publice, iar supleantul său este o persoană desemnată de ministrul finanţelor publice.” 

  

 Mai clar. La o zi după ce se întâlneşte cu preşedintele BII, Orlando se înscăunează guvernator în această bancă. Cu ce l-a convins preşedintele rus al BII? Salariul? I-a transmis ordinul de la Moscova şi Orlando a executat imediat? Aşteptăm să ne spună instituţiile statului”, susţine Florin Cîţu. 

  

Acesta susţine că, la întâlnirea din 14 noiembrie, pe când Eugen Teodorovici nu era încă guvernator al BII, acesta s-a întâlşnit cu preşedintele băncii pentru a discuta despre agendă întâlnirii de la Varadero din 3-4 decembrie 2018.

„În ce calitate?? Pe 15 decembrie se autonumeşte în conducerea băncii pentru a putea PARTICIPĂ la întâlnirea guvernatorilor de la Varadero, Cuba. 

  

 Pleacă în Cuba în perioadă 1-4 decembrie, în acelaşi timp în care are loc şi întâlnirea guvernatorilor BII. Ascunde călătoria în Cuba şi aflăm pe surse. Spune că nu a fost la întâlnirea guvernatorilor deşi la discuţia din 14 noiembrie a discutat agendă întâlnirii de la Varadero şi a dat asigurări că România susţine mutarea sediului băncii de la Moscova la Budapesta. 

  

 De ce nu a zis nimic niciodată public despre faptul că România susţine acest off-shore în inimă UE? Tot de la Moscova i s-a spus să amâne lista neagră a off-shorurilor în şedinţa ECOFIN în care a făcut de râs România?”, susţine Cîţu.

  

„Teodorovici nu are voie să deţină funcţii remunerate altundeva decât în Guvern”

„Şi nu este tot. Penal este altceva. Eugen Teodorovici nu are voie, conform art 71 din Constituţie să ocupe funcţii remunerate, altele decât în Guvern. 

  

 (2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului 

  

 Asta înseamnă că Teodorovici ÎNCALCĂ LEGEA DIN NOU. De ce? Pentru că poate şi nu-i mai este frică de nimeni şi de nimic. Instituţiile statului care ar trebui să-i protejeze pe români şi interesul naţional de agenţi ai altor state, acum îl protejează pe el. 

  

 Îl somez public să prezinte fluturaşul de la BII. 

  

 P.S. În acest moment Orlando are imunitate diplomatică acordată de Rusia, este imposibil să-l facem să răspundă pentru faptele sale până nu-i dăm jos de la guvernare. 

  

 Surse: BII comunicat 14 Noiembrie 2018, Hotărarea nr. 921/2018 pentru stabilirea nivelului de reprezentare a României în Consiliul Guvernatorilor şi Consiliul Directorilor Băncii Internaţionale de Investiţii şi în Consiliul Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, Hotărarea nr. 1091/2007 privind numirea reprezentanţilor în Consiliul Băncii Internaţionale de Colaborare Economică (B.I.C.E.) şi în Consiliul Băncii Internaţionale de Investiţii (B.I.I.), cu sediile la Moscova, Constituţia României”, scrie Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

document

    

Ce spune Banca Internaţională de Investiţii

Guvernul României şi-a majorat cota parte a capitalului social al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII) până la 7,04 la sută printr-o contribuţie suplimentară de 4 milioane de euro pe 12 iulie, se anunţă pe site-ul oficial al instituţiei.

În rezultatul plăţii efectuate cota parte a României a crescut la 22,45 milioane euro ceea ce o plasează pe locul cinci printre statele participante la BII. Acest lucru s-a întâmplat după cea de-a 109-a şedinţă a concisliului băncii din Iaroslavl, unde s-a accentuat necesitatea capitalizării suplimentare a băncii pentru asigurarea unei dezvoltări pe termen lung şi sporirea activităţilor de creditare şi investiţii în cadrul noului ciclu strategic de dezvoltare de cinci ani, lansat anul trecut.

"Capitalizarea suplimentară a băncii noastre demonstrează încrederea pe care o are Bucureştiul faţă de posibilităţile noastre de realizare a unei strategii eficiente de creştere pentru perioada 2018-2022, bazate pe rezultatele pozitive a reformei BII şi relansarea activităţii ei", a menţionat preşedintele interimar al consiliului de administraţie a BII, Alexandru Florescu.

"Sunt convins că şi restul acţionarilor BII au o părere similară şi vor continua să acorde instituţiei o susţinere totală", a mai adăugat el.

În ultimii ani, România a devenit una din cele mai active ţări în cadrul BII. Astfel, volumul actual al portofoliului din această ţară este de peste 78 de milioane de euro. Banca este, de asemenea, unul dintre jucătorii activi de pe piaţa de capital din România, contribuind la dezvoltarea acesteia în cadrul realizării misiunii sale.

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost înfiinţată printr-un acord semnat pe 10 iulie 1970 între România, Bulgaria, Ungaria, Republica Democrată Germană, Mongolia, Polonia, URSS şi Cehoslovacia, fiind înregistrată la secretariatul ONU cu numărul 11417. Scopul băncii constă în susţinerea dezvoltării economice a statelor membre.

Baia Mare vrea să apropie România de Rusia: consilierii locali au votat în unanimitate

După căderea regimurilor comuniste, instituţia se afla într-o stare inactivă. În anul 2000, Polonia şi Ungaria şi-au anunţat retragerea. În anul 2015, Ungaria a decis să redevină membru BII.

Începând cu anul 2012, BII revine în forţă cu o nouă echipă de administrare care a realizat o serie de reforme în interiorul instituţiei.

La 26-27 iunie, la Bucureşti a avut loc cea de-a 107 reuniune a statelor membre BII, în cadrul căreia a fost aprobată strategia de dezvoltare a organizaţiei pentru perioada 2018-2022.

Potrivit datelor oficiale ale BII pe anul 2019 capitalizarea băncii s-a făcut astfel:

captura
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite