Cîţu, PNL: Cum se manipulează. Explicaţii cu două bunuri de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Presupunem că în 2017 au fost produse în România două bunuri de consum, oricare. Preţul pentru fiecare produs era de 10 lei. Atunci PIB-ul nominal al României în 2017 a fost de 20 de lei. Acum să presupunem că în 2018 au fost produse tot 2 bunuri de consum. Dar acum preţul este de 15 pentru fiacare produs. Astfel în 2018 PIB nominal al României a fost de 30 de lei”, explică senatorul liberal Florin Cîţu.

Astfel, potrivit lui, Liviu Dragnea va spune că economia duduie şi PIB-ul a crescut cu 50%, dar în termeni reali creşterea economică a fost zero. „Dictatorii folosesc această metodă în timp ce forţează creşterea preţurilor. În România, în 2018 preţurile din economie au crescut cu aproximativ 7%. Este clar acum că PSD a premeditat creşterea inflaţiei”, susţine el.

În ceea ce priveşte execuţia bugetară, Cîţu susţine că veniturile fiscale sunt la cel mai mic nivel din istorie, dacă sunt măsurate aşa cum se măsoară în toată lumea civilizată, nu ca procent din PIB. „În 2018 veniturile fiscale reprezintă 15%, mai puţin cu 1,4% faţă de anul trecut. Ăsta da dezastru”, spune el.

Mai mult, veniturile nefiscale au fost completate cu dividendele, rezervele de cash ale companiilor de stat. Companii de stat care datorează 10 miliarde lei la bugetul de contribuţii sociale şi bugetul general consolidat pentru 2017.

„Venituri de la UE pentru programe care deja au fost închise în trecut şi nu se mai calificau pentru finanţare. Au transmis suma 4,2 milarde lei şi au înregistrat ca venit totul în 2018. Nu au primit încă suma. Şi au mai făcut o şmecherie aici. Au încasat veniturile în 2018 deşi sunt cheltuieli pentru ani diferiţi. Voi face interpelare şi după aceea voi cere comisii de anchetă”, mai arată Cîţu.

„La cheltuieli este simplu. Au tăiat din bugetul pentru investiţii 4 miliarde lei. Iar după ce dăm la o parte banii cheltuiţi pentru apărare şi înregistraţi ca «investiţii» vedem că în 2018 investiţiile de la buget au continuat să scadă. În acelaşi timp au tăiat tot cu aproximativ 4 miliarde cheltuielile pentru Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, completează el.

Concluzia despre execuţia bugetară, potrivit lui, este că e cea mai proastă execuţie a veniturilor fiscale din istorie, că au fost luate dividende de la companii în timp ce acestea au datorii de miliarde de euro la buget şi că au fost făcute şmecherii contabile pentru înregistrarea unor venituri din alţi ani în 2018- tăierea cheltuielilor pentru investiţii şi pentru proiecte finanţate din fonduri UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite