Articol publicitar

Bucureştiul, pe harta oraşelor care schimbă sectorul bancar. Ce rol au IT-ştii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Filipoiu, Site Manager, Financial Software Development Center din cadrul Luxoft România.
Victor Filipoiu, Site Manager, Financial Software Development Center din cadrul Luxoft România.

La nivel global, sectorul bancar a intrat într-un proces rapid de adoptare a tehnologiilor de ultimă generaţie, care îl transformă profund. Nu este de mirare că sumele cheltuite de bănci pentru modernizarea sistemelor IT cresc de la an la an. Numai în 2018, băncile au cheltuit circa 230 de miliarde de euro la nivel global.

Astăzi, cu ajutorul tehnologiei, serviciile bancare au devenit mai accesibile, mai intuitive şi mai rapide. Din ce în ce mai multe operaţiuni bancare sunt disponibile clienţilor fără ca aceştia să meargă la o sucursală şi cu minime interacţiuni cu angajaţii băncii.

În acest context, cum reuşesc băncile să supravegheze tranzacţiile? Cum centralizează şi indexează un număr în creştere de operaţiuni bancare şi, mai ales, cum identifică tranzacţiile suspecte sau frauduloase?

Securitatea bancară în era bankingului digital

În ultimii ani, sectorul bancar şi IT s-au susţinut reciproc, creând premisele transformării digitale. Iar în tot acest proces, România este un motor important în tranziţia către o nouă eră bancară, fie că vorbim despre livrarea de soluţii pentru mari jucători globali sau despre satisfacerea cererii în creştere de pe piaţa locală. 

Pentru clienţi, acest lucru s-a tradus în servicii redefinite pentru digital, în platforme şi aplicaţii tot mai inteligente şi funcţionalităţi bazate pe cele mai noi tehnologii. Pentru bănci, însă, tranziţia a presupus centralizarea şi normalizarea informaţiilor, unificarea platformelor şi adaptarea întregului sistem de procesare şi indexare de date pentru a putea susţine noul ritm al operaţiunilor bancare.

„În toată această revoluţie, nu doar serviciile şi modul de interacţiune cu clientul au trebuit adaptate pentru digital, ci şi sistemele de securitate şi alertă; să se pregătească, practic, pentru noi pericole în mediul economic. Din echipa pe care o coordonez, un procent semnificativ de specialişti a fost implicat de-a lungul timpului în dezvoltarea şi optimizarea unor soluţii digitale care identifică din timp tranzacţiile suspecte sau frauduloase. E o cursă contra cronometru, cu atât mai mult cu cât, conform legislaţiei, timpul în care băncile trebuie să raporteze cazurile de fraudă identificate se măsoară în ore, nu în zile”, descrie domeniul Victor Filipoiu, Site Manager, Financial Software Development Center din cadrul Luxoft România. 

Revoluţia digitală în Investment Banking şi proiectele la care lucrează IT-iştii din România

Nu doar serviciile uzuale au fost redefinite în era digitală, ci şi serviciile de Investment Banking şi Wealth Management. Chiar dacă factorul uman este în continuare prezent în etapele cheie ale unei operaţiuni, noile tehnologii facilitează predicţii mai exacte, dar şi o analiză mai rapidă a riscurilor.

„Cuvintele cheie în Investment Banking şi Wealth Management sunt <<interconectare>> şi <<centralizare>>, pentru că, de cele mai multe ori, vorbim despre jucători mari de pe pieţe regionale sau globale. Soluţiile pe care le livrăm acoperă întreg procesul operaţional, integrând AI în profilingul clienţilor pentru a oferi, spre exemplu, recomandări adaptate nişei lor şi pentru a face predicţii customizate. Există în continuare etape sau procese întregi care pot fi digitalizate, iar din acest motiv căutăm, la rândul nostru, să ţinem pasul cu evoluţia şi să oferim echipelor noastre ocazia de a lucra cu tehnologii precum Java 11, React sau Angular JS. Mai mult, toţi angajaţii beneficiază de traininguri gratuite pe nivele de senioritate şi diverse subiecte, fie ele tehnice, de business, soft skills”, a completat Victor.

În prezent, Luxoft România are sute de specialişti care deservesc clienţi internaţionali şi locali din zona financiară. Mai multe informaţii despre proiectele în curs şi joburile disponibile pot fi accesate aici

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite