Boloş: Proiectele de apă uzată vor fi putea implementate şi de către primării, nu doar de operatorii regionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a decis ca proiectele de infrastructură apă, apă uzată care erau implementate de către operatorii regionali să poată fi realizate şi de către primării, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Oficialul a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că un alt act normativ aprobat de către Executiv se referă la infrastructura de apă, apă uzată. 

„O componentă importantă de aprobări din Guvern, spuneam că sunt şase acte normative care au fost aprobate pentru modificare, sunt cele referitoare la infrastructura de apă, apă uzată. Este vorba de posibilitatea de a demara implementarea primelor proiecte de infrastructură din politica de coeziune pentru perioada de programare 2021 – 2027.

În categoria acestor proiecte, în valoare de 2,2 miliarde euro, avem judeţul Teleorman, Maramureş, Prahova, Harghita, Giurgiu, Hunedoara, Caraş Severin, Neamţ, cu o populaţie beneficiară de 820.000 de locuitori. Acestea sunt cifrele mari care afectează proiectele de infrastructura de apă, apă uzată pentru perioada de programare 2021 – 2027”, a transmis Marcel Boloş, potrivit News.ro. 

El a precizat că aceste proiecte de apă, apă uzată vor fi putea implementate şi de către primării, nu doar de către operatorii regionali de apă. 

„Tot astăzi, Guvernul României a aprobat ca aceste proiecte de infrastructură de apă, apă uzată care erau implementate de către operatorii regionali de apă să poată fi implementate şi de către primării, respectiv primăriile care sunt cuprinse în asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi fac parte din categoria de beneficiari, respectiv a proiectele de infrastructură de apă care se referă la locuitorii unităţilor administrativ teritoriale.

Aşadar, este un moment de cotitură pentru ceea ce înseamnă proiectele de infrastructură de apă, apă uzată, pentru că, aşa cum acum s-a aprobat descentralizarea pentru proiectele de infrastructură de transport, după acelaşi model, continuăm procesul de descentralizare ca o măsură de reformă a implementării şi a absorbţiei de fonduri europene şi sperăm ca ritmul de implementare a acestor proiecte de infrastructură să fie unul mai dinamic, încât populaţia beneficiară şi primăriile beneficiare să poată să asigure standarde de locuire şi de calitate a vieţii mult mai bune”, a explicat ministrul. 

Acesta a mai anunţat aprobarea în cadrul şedinţei de Guvern a strategiei de dezvoltare a Văii Jiului.

„A fost aprobată strategia de dezvoltare economico-socială a Văii Jiului cu un număr de şase localităţi şi care are în vedere un număr de peste 130 de mii de locuitori ca un prim pas pentru Programul Operaţional de Tranziţie Justă.

Bugetul pe care îl va avea alocat pentru proiectele care ţin de infrastructură, creare de locuri de muncă, atragere de investiţii este de peste 230 de milioane de euro. aşa încât implementarea acestui proiect important pentru Valea Jiului şi pentru noi, implementarea investiţiilor teritoriale integrate este un instrument nou, pe care încercăm să îl implementăm cu ajutorul fondurilor europene şi să putem să acţionăm în aceste zone mai concentrat, astfel încât să schimbăm condiţiile de locuire ale oamenilor din această din această zonă”, a mai declarat Marcel Boloş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite