Angajaţii din construcţii, pe picior de plecare. Cum îi afectează reforma fiscală propusă în PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Crica 303.000 de angajaţi din construcţii nu au mai plătit de 3 ani impozitul pe venit sau contribuţia la sănătate, şi nici nu au mai contribuit la Pilonul II de pensii. Astfel, potrivit unei propuneri incluse în PNRR, aceste facilităţi vor fi eliminate treptat până în 2025.

Vestea nu a fost primită prea bine de reprezentanţii industriei care spun că angajaţii sunt deja pe picior de plecare. 

În acest context, Adriana Iftimie, reprezentant al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, a declarat, potrivit Digi24: „E o decizie delicată şi trebuie discutat cine câştigă, din acordarea lor. Câştigă statul care poate să şi realizeze aceste lucrări publice, câştigă firma pentru că poate să rămână să lucreze în condiţii civilizate. Cel mai câştigat e angajatul. El este cel care beneficiază de aceste facilităţi.

Dacă se vor ridica, aş veni cu nişte cifre şi aş porni cu răspunsul la întrebarea de ce pleacă oamenii din ţară. În primul rând pentru că vor un salariu mai bun, noi am determinat pe piaţă românească productivitatea medie pe muncitor în jur de 70.000 de euro pe an.  Când vor afla că le scade salariul se vor gândi din nou la migrare sau la revenirea în piaţa neagră sau piaţa gri.”

Potrivit reprezentantului constructorilor, primii care vor pleca vor fi muncitorii profesionişti cu productivitate mare, spre exemplu de 100.000 de euro pe an. 

„Dacă ne pleacă 50.000 de muncitori, vom avea o pierdere de 5 miliarde din PIB care se vor realiza în străinătate", a precizat Adriana Iftimie.

„Când au fost introduse acest facilităţi în Codul Fiscal existau următoarele prezumţii, forţă de muncă deficitară, s-a considerat că un salariu net de 500 euro e unul de la care se poate stabiliza forţa de muncă. Şi atunci au crescut salariul brut la 3000 lei şi s-au redus taxele pentru ca salariul net să fie de 500 euro", a transmis economistul Adrian Benţa.

Guvernul şi-a asumat prin PNRR ca în anii următori să implementeze o reformă fiscală prin care vor fi reduse „stimulentele fiscale excesive”, fără însă a detalia despre ce stimulente fiscale este vorba. De asemenea, guvernul se angajează să reducă gradual „stimulentele fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcţiilor”, începând cu anul 2025. Reforma fiscală va afecta şi unele microîntreprinderi, prin reducerea plafonului până la care se aplică un regim special de taxare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite