Alertă alimentară: Cu ce înlocuiesc unii comercianţi produsele din lapte şi cât de periculoase sunt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii avertizează că, în urma controalelor care au vizat 180 de magazine şi unităţi de producţie din Bucureşti şi din alte 12 muncipii, s-a constatat că 40% dintre acestea utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte.

"Au fost verificate 180 de unităţi (din care 85 patiserii, 17 Cofetării - laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unităţi de Fast Food, 5 magazine alimentare). 

Controalele s-au desfăşurat în Bucureşti şi in municipiile reşedinţă de judeţ precum Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Vaslui. Dintre acestea 73 de unităţi, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte (brânză, caşcaval, unt, etc)", anunţă Ministerul Agriculturii, care, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a reluat din 21 ianuarie activităţile de control desfăşurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu. 

Acţiunile se desfăşoară atât în Municipiul Bucureşti cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ şi urmăresc în principal verificarea conformităţii denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.

"Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialităţi  obţinute din grăsimi hidrogenate, în comparaţie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte şi produse derivate din lapte şi pe linia informării corecte a consumatorilor", subliniază ministerul.

Au fost depistate şi alte abateri precum comercializarea aşa-zisei ,,Specialitate Bulgaria’’ drept Telemea de Bivoliţă, Telemea de Capră şi Telemea de Vacă, la preţuri cuprinse între 8,5 lei şi 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă  faptul că afectează imaginea producţiei autohtone, autentice şi sănătoase, reprezintă practic şi "o sfidare a consumatorilor", conform Ministerului Agriculturii.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor şi substituirea produselor procesate din lapte cu specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, dar şi cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare  şi siguranţă alimentară, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 661.219 lei.

La ce riscuri te expui consumând grăsimi vegetale hidrogenate

Grăsimile vegetale hidrogenate, sau grăsimile trans, au împânzit industria alimentară, producătorii le folosesc tot mai mult la fabricarea produselor pentru că sunt ieftine şi aduc profit. Însă, astfel ei înşală consumatorii şi le pun în pericol sănătatea, deoarece aceste grăsimi sunt nocive pentru organism.

Grăsimile trans sunt produse obţinute sintetic în industria alimentară din grăsimi nesaturate, vegetale, printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces transformă grăsimile vegetale în grăsimi rele, solide, cu o durabilitate mai mare. Pe produsele care conţin aceste grăsimi ,,trans” ar trebui să apară menţiunea „ulei vegetal hidrogenat”, însă acest lucru nu se întâmplă! Grăsimile trans sau grăsimile hidrogenate se obţin din uleiuri vegetale, cel mai adesea din ulei de palmier, prin adăugarea de enzime şi gaz de hidrogen, sub presiune. Pentru că îi este schimbată structura chimică, uleiul vegetal devine astfel solid, capătă o durată mai mare de valabilitate ceea ce împiedica topirea acelui aliment la temperatura camerei.

Uleiul vegetal hidrogenat este mult mai ieftin decât grăsimea din laptele de vacă şi le aduce un profit uriaş producătorilor de lactate.

Uleiul de palmier, din care de regulă se obţin grăsimile vegetale trans, este 100% grăsime şi are, atenţie, 884 calorii/100 g. Asta înseamnă că doar o lingură de ulei are 119 calorii.

Care sunt pericolele grăsimilor vegetale hidrogenate pentru sănătate?

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi din alimentaţie. Studiile au demonstrat că:

1. Uleiurile hidrogenate cresc colesterolul ,,rău” din sânge (LDL) şi îl reduc pe cel bun (HDL). FDA estimează că prin reducerea folosirii acestora în alimentaţie s-ar putea preveni anual 20.000 de atacuri de cord şi 7.000 de decese datorate bolilor de inimă, în Statele Unite.

2. Grăsimile trans sunt o adevărată bombă de calorii şi predispun către obezitate.

3. Îmbolnăvesc organele tractului digestiv.

Din cauza conţinutului înalt de grăsimi, zahăr şi calorii, un asemenea produs precum ,,brânzica glazurată”, sporeşte funcţia secretorie a pancreasului şi stomacului, predispune copiii, de mici, către boli precum pancreatita, gastrita, boala de reflux gastroesofagiană, creşterea apetitului, senzaţia constantă de foame, aparaţia cariilor, degenerarea danturii copiilor, perturbarea proceselor de metabolism, obezitate, deficienţe de vitamine şi minerale, pofte obsesive pentru alimente nesănătoase şi ruinarea orarului sănătos de alimentaţie al copilului.

4. Printre problemele cauzate de grăsimile vegetale hidrogenate se mai numără hipertensiunea arterială şi dezvoltarea precoce a aterosclerozei. Unele studii au indicat inclusiv riscul mărit de a dezvolta maladia Alzheimer, cancerul la prostată şi la sân, dar şi diabetul de tipul 2. Şi, cine ştie ce tipuri de cancer şi alte boli ar mai cauza aceste grăsimi denaturate!

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite