4% din acţiunile Petrom, vândute de Fondul Proprietatea pentru 978 de milioane de lei

4% din acţiunile Petrom, vândute de Fondul Proprietatea pentru 978 de milioane de lei

Foto Shutterstock

Fondul Proprietatea a vândut 4% din OMV Petrom, pentru 978,25 milioane de lei, ca urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat demarate in 19 ianuarie 2022, se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 8,45:

2.275.000.000 actiuni ordinare detinute in OMV Petrom S.A. au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat demarate in 19 ianuarie 2022
 
Pretul de vanzare al actiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/actiune. Cotaţia este cu 8,51% sub închiderea de ieri.
 
Veniturile brute rezultate din Tranzactie se ridica la 978.250.000 RON si vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, prin finantarea programului de rascumparare, astfel cum a fost aprobat de actionarii Fondului, si plata potentialelor dividende catre actionarii Fondului, in absenta unor conditii sau circumstante exceptionale de piata si sub rezerva oricaror restrictii impuse de reglementarile legale sau fiscale din Romania si a aprobarii actionarilor.
 
Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
 
Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 1.688.548.078 actiuni, reprezentand 2,98% din capitalul social al Petrom.
 
Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. au actionat in calitate de Joint Global Coordinators si Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Romana S.A. si Auerbach Grayson and Company LLC au actionat in calitate de Joint Bookrunners in cadrul Tranzactiei.
 
 
În septembrie 2020,  Fondul Proprietatea a vândut un pachet de 3% din Petrom pentru 561 milioane lei.
 
Ieri, acţiunile SNP Petrom au scăzut cu 3,19%, la 0,47 lei/unitate.
 
..........................................................................................
 
Ştirea iniţială:
 
3% din acţiunile Petrom au fost scoase la vânzare pe bursă (BVB) printr-o ofertă de plasament privat accelerat, Fondul Proprietatea, care deţine 7% din totalul acţiunilor, precizând că Petrom nu va primi nicio sumă de bani ca urmare a tranzacţiei.
 
“Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiţii alternative (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A anunţă demararea unei oferte de plasament privat accelerat ,de până la 1.700.000.000 acţiuni ordinare, cu posibilitatea de a mări oferta cu până la 1.150.000.000 acţiuni ordinare (în limba engleză “upsize option”) deţinute de Fond în OMV Petrom S.A.
 
Procesul de plasament va fi demarat imediat”, se arată într-un comunicat emis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti.
 
“Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a Tranzacţiei.
 
Rezultatele Tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a Părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner”, arată compania.
 
Pachetul pe care Fondul Proprietatea vrea să îl vîndă reprezintă 3% din toate acţiunile Petrom. FP deţine 7% din capitalul Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, cu 51%, şi la care statul roman deţine 20,6%.
 
La preţul de închidere de 0,4700 lei/acţiune al acestor titluri, valoarea pachetului s-ar ridica la 800 milioane lei, însă nu de puţine ori piaţa a cerut discount la momentul unor anunţuri similare, scrie profit.ro. Fondul este dispus ca în funcţie de cerere să majoreze cantitatea de titluri vândută cu încă 1,15 miliarde acţiuni, până la 5%.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările