Statele Unite sunt acum cel mai mare partener comercial al Germaniei, luând locul Chinei

0
Publicat:

După ani de zile în care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, se pare că, pe măsură ce avansează anul, SUA pare să preia discret acest loc fruntaș, transmite CNBC.

colaj foto drapel Germania și cotații bursiere
Foto: Shutterstock

Exporturile și importurile combinate între Germania și SUA au totalizat 63 de miliarde de euro (68 de miliarde de dolari) între ianuarie și martie 2024. Între timp, schimburile comerciale dintre Germania și China au ajuns la puțin sub 60 de miliarde de euro, potrivit calculelor CNBC. Reuters a raportat prima dată schimbarea joi.

Mai mulți factori au jucat un rol în această mișcare, a declarat pentru CNBC Carsten Brzeski, șeful global de cercetare macro la ING Research.

Această schimbare este rezultatul mai multor factori: creșterea puternică din SUA a stimulat cererea de produse germane. [...] În același timp, decuplarea de China, cererea internă mai slabă din China și faptul că China este capabilă să producă bunuri pe care anterior le importa din Germania (în principal mașini) au redus exporturile germane către China”, a spus el.

China a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei timp de ani de zile, dar diferența dintre China și SUA s-a redus în ultimii ani. De asemenea, SUA a fost mult timp o piață mai mare pentru exporturile germane decât China, a declarat Holger Schmieding, economist șef la Berenberg Bank, pentru CNBC.

În timp ce ponderea SUA în exporturile germane a crescut în ultimii ani, cea a Chinei a scăzut, a precizat el. „Economia chineză se bâlbâie, iar companiile germane se confruntă cu o concurență mai dură din partea firmelor chinezești subvenționate”, a spus Schmieding.

Diferența esențială este că acum și SUA devin mai importante când vine vorba de importuri, a subliniat el.

Germania a urmărit o nouă strategie privind China, îndemnând anul trecut companiile să „elimine riscurile” din China. China trebuie să rămână un partener pentru Germania, a subliniat guvernul țării, și nu ar trebui să existe o „decuplare” - dar „rivalitatea sistemică” a caracterizat din ce în ce mai mult relația dintre cele două.

Tensiunile au crescut, de asemenea, între Uniunea Europeană și China, cele două țări lansând investigații privind practicile comerciale ale celeilalte și amenințând cu aplicarea de tarife vamale la importuri.

Luna trecută, un sondaj realizat de institutul economic german Ifo a arătat că numărul companiilor care spun că sunt dependente de China a scăzut de la 46% în februarie 2022 la 37% în februarie 2024. Acest lucru a fost legat de faptul că mai puține companii se bazează pe inputuri de la producătorii chinezi, potrivit raportului.

„Faptul că SUA a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei ilustrează într-adevăr schimbarea modelelor comerciale și decuplarea treptată de China”, a spus Brzeski.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite