SONDAJ Cum va fi Anul Nou 2016 în business: doar managerii din comerţ şi servicii sunt optimişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii companiilor estimează pentru ultima lună din acest an şi prima lună din anul viitor o îmbunătăţire a activităţii în sectorul de servicii, o creştere a numărului de salariaţi în comerţ, menţinerea parametrilor din industrie, dar şi o tendinţă de scădere a activităţii şi numărului de salariaţi în construcţii.

De asemenea, oamenii de afaceri întrevăd o relativă stabilitate a preţurilor în toate sectoarele economice, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din noiembrie, managerii din comerţul cu amănuntul au estimat, pentru perioada imediat următoare, menţinerea preţurilor şi creşterea numărului de angajaţi, cu o evoluţie stabilă a situaţiei din acest sector.

La rândul lor, managerii din sectorul de servicii au anticipat o îmbunătăţire a afacerilor, cu menţinerea numărului de salariaţi şi a tarifelor. Iar managerii din industria prelucrătoare preconizează o relativă stabilitate a volumului producţiei, a numărului de angajaţi şi a preţurilor.

Constructorii, în schimb, au anticipat că va scădea numărul de salariaţi din acest sector, iar afacerile ar putea intra în declin, cu o relativă menţinere a preţurilor din contracte.

Industrie: farma pe plus, băuturile pe minus

Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendinţa va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%), arată INS.

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).

Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii: producţie în scădere

În activitatea de construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -28%).

Managerii preconizează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%), iar preţurile vor rămâne relativ stabile (sold conjunctural -2%).

Comerţ: mai mulţi angajaţi

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au prevăd pentru perioada noiembrie-ianuarie o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%).

Angajatorii prognozează o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%), iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Totodată, managerii companiilor estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +1%).

Servicii: creşte cererea

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +11%), estimându-se o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%) şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +1%).

INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, şi aceasta nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite