Sistemul bancar din China, ameninţat de problemele sistemelor bancare din Grecia şi Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile chineze se confruntă cu provocări asemănătoare celor din Grecia şi Spania. FOTO: Reuters
Băncile chineze se confruntă cu provocări asemănătoare celor din Grecia şi Spania. FOTO: Reuters

În ciuda veniturilor peste aşteptări înregistrate de unele dintre cele mai mari grupuri bancare din China, temerile investitorilor persistă în sectorul financiar chinez. Mai mult, unii specialişti susţin că băncile celei de-a doua economii a lumii ar putea avea aceeaşi evoluţie precum grupurile bancare din Grecia şi Spania, ameninţate de faliment.

Cele mai mari patru bănci din China au transmis că venitul combinat în prima jumătate a acestui an a crescut cu 12,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, depăşind estimările. Cu toate acestea, mulţi analişti rămân sceptici din cauza calităţii nesatisfăcătoare a activelor.

Unul dintre principalele motive de îngrijorare este rata mare a creditelor neperformante, care a crescut pentru cel de-al şaptelea trimestru consecutiv, adică 539,5 miliarde de yuani (88 miliade de euro) la finalul celui de-al doilea trimestru din 2013.

Rata îngrijorător de mare a creditelor neperformante i-a determinat pe analişti să facă paralele cu sistemele bancare spaniol şi grecesc. „Băncile mari (din China) se confruntă cu o situaţie similară celei din Spania, iar băncile mici (din China) se aseamănă cu cele din Grecia”, a declarat Paul Schulte, director executiv al companiei Schulte Research International.

Criza europeană a datoriilor a pus mare presiune pe sistemul bancar al zonei euro, iar cele mai afectate ţări au fost Grecia şi Spania. Pierderile celor două ţări de pe urma creditelor neperformante şi a ştergerii unor părţi din datorii a creat nevoia implementării unor planuri de salvare şi de recapitalizare. Iar băncile din China urmează acelaşi tipar, potrivit lui Schulte.

„Dacă ne uităm la capitalizalizarea de piaţă divizată de depozitele băncilor mici din China, se practică un discount asemănător cu cel al depozitelor din băncile greceşti, iar la băncile mari fac tranzacţii la discountul băncilor spaniole, a spus Schulte.

Iar enumerarea riscurilor nu se încheie aici: alţi analişti au avertizat în legătură cu o posibilă creştere a creditelor neperformante care ar putea afecta bilanţul băncilor din China. Consecinţa ar fi urgentarea unei recapitalizări a sectorului bancar, aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul anilor 1990, când guvernul de la Beijing a înfiinţat patru companii de management a investiţiilor care să administreze datoriile celor mai mari patru bănci din ţară.

Informaţiile oficiale arată că rata creditelor neperformante din China este de aproximativ 1% în prezent, însă mulţi specialişti susţin că rapoartele emise de guvern nu reflectă realitatea. Schulte estimează o rată între 9 şi 13%.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite