Sfârşitul erei de glorie a cărbunelui. Producţia mondială a înregistrat o scădere record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia mondială de cărbune a scăzut cu o cantitate record anul trecut, potrivit analizei anuale realizate de BP Plc privind tendinţele în energie la nivel mondial, arată Bloomberg.

China, cel mai mare consumator de energie din lume, a ars cea mai mică cantitate de cărbune din ultimii şase ani şi utilizarea cărbunelui a scăzut în SUA la un nivel similar cu anii 1970, arată datele companiei.

Cărbunele, cel mai poluant combustibil care a fost cândva sursa de energie cu cea mai mare creştere, a fost în vizorul mai multor state şi companii, în contextul în care lumea tinde să îndeplinească ţintele asumate în cadrul acordului privind clima de la Paris. Consumul este în scădere, în timp ce cele mai mari companii energetice din lume promovează arderea gazelor naturale, mai curate, economia Chinei evoluează şi se concentrează mai mult pe servicii decât pe fabricaţii grele, iar energia din surse regenerabile, atât eoliană cât şi solară, devine mai ieftină.

Renunţarea la cărbune în majoritatea economiilor majore ale lumii vine în contextul în care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, încearcă să reînvie combustibilul, după ce a promis în timpul campaniei sale electorale că va restabili locurile de muncă pierdute în zonele miniere, cum ar fi Virginia de Vest. Declinul cărbunelui a fost cauzat în mare măsură de concurenţa gazelor de şist ieftine, fapt care a determinat scepticism că retragerea ţării din acordul privind schimbările climatice de la Paris va opri decăderea.

Cererea SUA pentru cărbune a scăzut cu 33,4 milioane de tone echivalent petrol, anul trecut, la 358,4 milioane tone echivalent petrol, cel mai mare declin din lume, în termeni absoluţi, arată datele BP.

Consumul global a scăzut cu 1,7 la sută anul trecut, comparativ cu o medie de 1,9 la sută creştere anuală 2005-2015, potrivit BP. China, care reprezintă aproximativ jumătate din cărbunele ars în lume, a utilizat cu 1,6 la sută mai puţin combustibil, comparativ cu o medie anuală de 3,7 la sută de expansiune în cei 11 ani care au precedat această scădere.

„În centrul acestei schimbări se află factori structurali, pe termen lung”, a declarat economistul-şef al BP, Spencer Dale. Printre acestea se numără „creşterea disponibilităţii şi a competitivităţii gazelor naturale şi a energiei din surse regenerabile, combinată cu presiune guvernamentală şi socială pentru trecerea de la cărbune către combustibili mai curaţi”.

Consumul de cărbune a scăzut pe toate continentele, cu excepţia Africii, mai arată datele BP. Germania, cel mai mare utilizator din Europa, a consumate cu 4,3 la sută mai puţin cărbune. Cererea Marii Britanii a scăzut cu 52,5 la sută, cel mai mare declin procentual dintre economiile majore ale lumii, mai arată datele BP.

În Asia, declinul Chinei a fost parţial compensat de consumul mai mare în India şi Indonezia, unde combustibilul este încă ieftin şi disponibil cu uşurinţă, că este preferat în defavoarea gazelor naturale pentru producerea energiei electrice.

„Foamea chineză pentru energie este temperată de o mişcare către o cale de creştere mai durabilă şi de expansiunea rapidă a energiilor regenerabile, care pun chiar mai mari probleme pentru cărbune în anii următori”, spune Jonathan Marshall, analist la Energy and Climate Intelligence Unit din Londra.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite