Senatorii şi deputaţii dezbat Bugetul pe 2016. Ce a spus premierul Cioloş înaintea începerii discuţiilor în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş şi-a prezentat luni în faţa Parlamentului reunit principalele teme ale Bugetului pe 2016
Premierul Dacian Cioloş şi-a prezentat luni în faţa Parlamentului reunit principalele teme ale Bugetului pe 2016

Deputaţii şi senatorii s-au reunit luni în şedinţă comună pentru dezbaterea în plen a bugetului de stat şi  a bugetului asigurărilor sociale pe 2016, după ce, duminică, comisiile reunite de buget-finanţe au dat aviz favorabil proiectului de buget înaintat de cabinetul Cioloş.

UPDATE - Plenul reunit al celor două Camere a încheiat, luni, dezbaterile generale asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016, după prezentarea punctelor de vedere ale Guvernului şi ale grupurilor parlamentare, urmând să reia discuţiile, pe bugetele fiecărei instituţii în parte, la ora 17.30.

Dezbaterile generale au durat două ore, Guvernul, prin prim-ministrul Dacian Cioloş, şi grupurile parlamentare prezentându-şi punctele de vedere pe marginea bugetului.

Aceste dezbateri se vor încheia miercuri, când este programat şi votul final asupra proiectului de Lege privind bugetul de stat pe 2016, precum şi asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale.

În discursul său, premierul dacian Cioloş a prezentat în linii mari principalele direcţii ale bugetului pe 2016, despre care spunea în urmă cu o săptămână că „acoperă în mod echilibrat toate necesităţile" anului viitor, deşi „nu poate satisface toate dorinţele”. Iată principalele puncte din cuvântarea premierului:

  • Măsurile de relaxare fiscală şi creşterile salariale însumează aproape 20 de miliarde de lei; veniturile bugetare scad cu aproximativ 10 miliarde lei, iar cheltuielile cresc cu peste nouă miliarde lei
  • Creşterea economică pe care a fost construit bugetul nu acoperă decât nouă miliarde lei din deficitul astfel creat (majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, a pensiilor cu 5%, măsurile de relaxare fiscală inclus în noul Cod Fiscal)
  • Soluţia a constat din majorarea deficitului bugetar cu derogare pe o perioadă limitată de la obiectivul asumat şi realocarea unor sume de la ordonatorii de credite
  • S-a avut în vedere evitarea risipirii resurselor prin concentrarea eforturilor financiare pe un număr limitat de proiecte care să aibă finalitate. Nu incepem mai multe proiecte cu impact real decât se pot termina in exerciţiul financiar
  • Pentru transparenţă vom publica contractele de achiziţii publice şi raportarea sistematică a construcţiei bugetare pentru a realoca fondurile necheltuite. Cheia bugetului este eficienţa, pentru ca oamenii să înţeleagă de ce colectăm venituri
  • Prudenţa este un factor crucial pentru construcţia bugetară, având în vedere deficitul prevăzut de 2,95% din PIB (3% limita maximă impusă de UE)
  • Guvernul mizează pe o creştere de venituri ca urmare a efectelor de runda a doua de relaxare fiscală
  • Vom asigura predictibilitatea prin limitarea la doar două rectificări, conform cadrului legal
  • Faţă de execuţia estimată a bugetului pe 2015, anul viitor vom aloca fonduri mai mari la sănătate cu 3,1 miliarde de lei, la educaţie (2,3 miliarde de lei) şi 508 milioane lei la cercetare (creştere cu 23% faţă de 2015)
  • Vor fi continuate proiectele deja începute iar proiectele noi trebuie să fim siguri că vor fi foarte aproape de finalizare
  • Pentru reabilitarea şcolilor, Guvernul va aloca autorităţilor locale sume suplimentare
  • La proiectele de infrastructură transporturi prioritare sunt cele conţinute în Master Plan. Vor fi pregătite condiţiile pentru semnarea contractelor de execuţie la începutul lui 2017: expropieri, studii şi contracte
  • Alocarea peentru proiectele de ibnfrastrcutură va putea fi suplimentată printr-un mecanism convenit cu ministerul de resort, în funcţie de ritmul de executare a lucrărilor.
  • În domeniul apărării, Guvernul îşi asumă decizia CSTA de a creşte gradual bugetul apărării la 2% din PIB pânî în 2017
  • Pentru anul viitor sunt alocate fonduri pentru investiţii de 5,1% din PIB, în creştere faţă de 4,7% în acest an iar pentru mediul rural se prevăd investiţii mai mari cu două miliarde de lei
  • Prin respectarea prevederilor din noul Cod Fiscal, Guvernul cedează într-o anumită măsură secorului privat gestionarea unor sume cifrate la 10,2 miliarde de lei. De aceea este vital ca sectorul privat să fie solidar cu exerciţiul bugetar pe 2016, ]n timp ce guvernul şi-a propus să colaboreze strâns cu sectorul privat.


La ora redactării articolului, plenul reunit al Parlamentului a început dezbaterile pe legea bugetului de stat pentru 2016, Timpii de dezbatere sunt stabiliţi de către Biroul Permanent Reunit.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite