Șeful FED despre dominația dolarului: Nu mă aştept să piardă curând statutul de monedă de rezervă a lumii

0
Publicat:

Șeful FED Christopher Waller, a scos în evidenţă dependenţa continuă a lumii de dolarul SUA şi dominaţia monedei în comerţul internaţional, un avantaj cheie pentru economia americană pe plan global, transmite Reuters.

Două teancuri groase de dolari în mână unui om
Șeful FED crede că dolarul își va păstra supremația la nivel mondial

"Recentele comentarii care avertizau asupra unui posibil declin al statutului dolarului SUA au sporit temerile privind efectele sancţiunilor contra Rusiei, ale dificultăţilor politice din SUA, a creşterii activelor digitale şi eforturilor Chinei de a spori utilizarea monedei sale, renminbi", a declarat Waller, într-un discurs pregătit pentru o conferinţă sponsorizată de Global Interdependence Center şi University of the Bahamas din Nassau.

Dar niciuna dintre aceste temeri nu a avut ca rezultat o scădere semnificativă a rolului "supradimensionat" al dolarului în economia mondială. Într-adevăr, extinderea utilizării activelor digitale, cum ar fi stablecoins, care sunt legate de dolar, tinde să sporească profilul internaţional al monedei americane, susţine Waller.

Adversarii SUA au puţine alternative la dolar, investitorii internaţionali nefiind foarte interesaţi de folosirea monedei Chinei din mai multe motive, inclusiv lipsa încrederii în instituţiile acestei ţări.

Şi în momentele de turbulenţe pe plan internaţional, investitorii se îndreaptă spre bondurile SUA ca mod de stabilizare a valorii activelor lor.

"Nu mă aştept să văd că dolarul îşi pierde curând statutul de monedă de rezervă a lumii şi nici să văd un declin semnificativ al supremaţiei sale în comerţ şi finanţe. Recentele evoluţii care i-au determinat pe unii să avertizeze că ar putea fi ameninţat statutul dolarului au avut, cel puţin până acum, efectul de a întări moneda SUA", a dat asigurări oficialul Fed. 

În vara anului trecut, în timpul reuniunii BRICS de la Johannesburg s-a discutat despre stabilirea unei monede comune pentru a diminua influența dolarului american. În calitate de cea mai mare națiune comercială din lume, China a susținut internaționalizarea yuanului timp de mai mulți ani. Conflictul dintre Rusia și Ucraina pare să fi ridicat statutul monedei chineze. 

Ce face o monedă globală

O monedă internațională trebuie să aibă trei caracteristici: o funcție de evaluare, pentru a deconta schimburile comerciale pe baza cererii de tranzacții o funcție de plată și o funcție de stocare, pentru a servi drept activ de rezervă pentru băncile centrale mondiale și drept activ de încredere pentru investitorii privați, bănci și alte instituții.

Dolarul a ajuns la supremație prin întruchiparea acestor trei funcții - în special rolul de depozitare a activelor, care este mai important decât cel comercial. În ceea ce privește siguranța, dolarul nu are rivali. Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), la sfârșitul anului 2022, dolarul reprezenta 58,36% din rezervele valutare mondiale. Acesta era urmat de euro, cu 20%, de yen, cu 5,5%, și de lira sterlină, cu 4,9%. Yuanul a ocupat al cincilea loc, reprezentând 2,7 la sută. În ceea ce privește comerțul global în 2022, 88% a fost tranzacționat în dolari americani, 31% în euro și doar 7% în yuani.

Din punct de vedere istoric, supremația dolarului a fost susținută, de asemenea, de puterea sa economică și de puterea sa militară. Statele Unite au reprezentat 50% din produsul intern brut (PIB) global în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial (o pondere care a scăzut acum la 20-25%). Atunci când președintele Richard Nixon a anunțat decuplarea dolarului de aur în 1971, dolarul a plecat în căutarea unui nou punct de ancorare. Casa Albă l-a trimis pe secretarul de stat Henry Kissinger în Orientul Mijlociu pentru a asigura un acord, cu două obiective: ca tranzacțiile cu petrol să fie decontate în dolari, iar dolarii care curg către producătorii de petrol să fie depozitați în bănci americane, pentru a cumpăra obligațiuni americane. În schimb, Washingtonul urma să ofere protecție militară Arabiei Saudite și nu ar fi cerut regatului să devină democrație. Așa s-a născut așa-numitul petrodolar; de atunci, mai multe mărfuri din întreaga lume au fost decontate în dolari americani.

Până în prezent, dolarul a reușit să își mențină dominația, cu o rată relativ ridicată de rentabilitate a investițiilor și o lichiditate de neegalat în ceea ce privește stocarea. Statele Unite rămân cea mai mare economie mondială, iar sistemele de plată globale utilizează sistemul de plăți american.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite