Sectorul financiar al Rusiei, în pragul morții, a spus Ursula von der Leyen. Planul de măsuri pe energie
0Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri planul de măsuri pentru reducerea consumului de energie în țările membre, pentru a face față costurilor.

În discursul său, oficialul a spus că „sectorul financiar al Rusiei este în pragul morții” și că întreaga industrie rusească este sfârtecată.
„Sectorul financiar al Rusiei este în pragul morții. Avioanele rusești nu mai pot să zboare pentru că nu mai au piese de schimb. Armata folosește piese de schimb de la mașini de spălat și alte electrocasnice pentru că nu mai are semiconductori. Industria rusească este sfârtecată”, a spus Ursula von der Leyen.
Legat de măsurile ce vor fi luate pentru eliminarea dependențeo de energia rusească, oficialul a făcut următoarele declarații:
- Va trebui să diversificăm, să ne bazăm pe furnizori ca SUA, Norvegia, Algeria.
- Observăm că Rusia manipulează piața noastră. Preferă să ardă gazul.
- Trebuie să reducem cererea în orele de vârf. Propunem măsuri pentru a reduce consumul de energie în general. Apoi trebuie să acordăm sprijin punctual.
- Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate la prețuri mici. Fac profituri la care nu au visat până acum.
- E greșit să tragi foloase de pe urma unui război.
- Propunerea noastră îi include pe producătorii de hidrocarburi.
- E vorba de măsuri temporare de urgență.
- Plafonarea prețului la gaze: trebuie să avem prețuri reduse.
- Gazul dacă e prea scump are efecte asupra competitivității la nivel global.
- Piața gazelor s-a schimbat dramatic: de la gazele din gazoducte la gazul lichefiat.
- Știm că companiile energetice se confruntă cu probleme de lichiditate.
- Vom modifica schema de subvenții pentru a acorda garanții de stat.
- Diagnosticul meu e că piața electricității nu mai e în slujba consumatorilor.
- Vom face o reformă radicală a pieței electricității.
Pachetul de măsuri al Executivului comunitar urmează ca ulterior guvernele statelor membre să pună la punct detaliile, după o posibilă reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei din 30 septembrie convocată de preşedinţia cehă a UE.
Planul de măsuri al UE privind energia
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte, miercuri, pachetul de măsuri al Executivului comunitar, urmând ca ulterior guvernele statelor membre să pună la punct detaliile, după o posibilă reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei din 30 septembrie convocată de preşedinţia cehă a UE.
1. Plafonare a prețurilor pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze
Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Executivul comunitar vrea să plafoneze preţurile pentru producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale la 180 de euro pentru un Megawatt oră, mai jos decât plafonul de 200 de euro pentru un Megawatt oră care se vehicula anterior.
Asta ar plafona veniturile producătorilor de electricitate din surse regenerabile, centrale nucleare şi biomasă la mai puţin de jumătate faţă de preţul pe piaţă al energiei electrice, aproximativ 460 de euro pentru un Megawatt oră în prezent. Plafonul ar urma să se aplice după ce tranzacţiile cu energie electrică vor fi încheiate, astfel încât să nu afecteze în mod direct preţul energiei electrice la bursă.
2. Taxă pe profiturile excesive ale companiilor din energie
O altă propunere care ar urma să fie prezentată de Comisia Europeană vizează o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili.
Potrivit documentului de lucru, ţările membre UE vor introduce o taxă temporară pe profiturilor companiilor cu sediul în UE şi care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare. Taxa va fi de cel puţin 33% din profiturile suplimentare realizate în anul fiscal 2022. Este vorba de o taxă excepţională şi temporară şi este la latitudinea statelor membre să o introducă.
3. Reducerea consumului de electricitate
De asemenea, Comisia Europeană va propune ca ţările membre să îşi reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf.
În schimb, în documentul de lucru al Executivul comunitar nu este inclus şi un plafon pentru preţul gazelor naturale, o idee care a provocat diviziuni în rândul satelor membre UE.