Se scumpesc vacanțele în Grecia. Ce taxă trebuie să plătească românii pe fiecare zi din sejur

0
Publicat:

O nouă taxă de cazare adoptată de guvernul elen a intrat în vigoare luna aceasta, ca parte a planurilor de finanțare a eforturilor de reconstrucție în urma incendiilor forestiere și inundațiilor severe.

Mic port pe o insulă grecească
O nouă taxă de cazare adoptată de guvernul elen a intrat în vigoare luna aceasta. Foto Pixabay

Grecia a introdus o taxă pentru rezistența la schimbările climatice, o taxă mai mare decât taxa pe pat impusă turiștilor la cazare, scrie greekreporter.com. 

Creșterile de taxe variază de la 1euro la 4euro pe noapte, cu sume bazate pe ratingul oficial al locației. Este, de asemenea, sezonier, având efect doar în lunile turistice aglomerate dintre martie și octombrie.

Astfel, cei cazați în apartamente și hoteluri de una și două stele vor trebui acum să plătească 1,5 euro, în timp ce oaspeții din hotelurile de trei stele vor plăti 3 euro. Sejururile la hoteluri de patru stele vor fi taxate cu 7 euro în plus pe baza noului sistem, iar taxa aplicabilă pentru hotelurile de lux de cinci stele va fi de 10 euro.

Taxele nu vor fi incluse în prețurile cotate de operatori și agenții de turism și trebuie plătite în moneda locală.

Președintele Asociației Hotelierilor Panheleni, Grigoris Tasios, și-a exprimat îngrijorarea că majorarea taxelor ar descuraja turiștii să viziteze Grecia și, în cele din urmă, va afecta veniturile. Cu toate acestea, în timpul sezonului de iarnă, din noiembrie până în februarie, taxa de rezistență la climă va rămâne la nivelul vechii taxe pe pat.

Guvernul elen a declarat că se așteaptă ca această nouă taxă să genereze un venit suplimentar de până la 300 de milioane de euro în 2024, dublându-și bugetul rezervelor speciale. Noua taxă se va aplica chiriilor pe termen scurt rezervate prin intermediul platformelor online, spre deosebire de taxa de cazare anterioară.

Rezervele speciale vor crește de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro”, începând cu 2024, a spus Mitsotakis într-un discurs anual despre prioritățile economice de la Salonic în septembrie anul trecut. Mitsotakis a precizat, de asemenea, că Grecia își va îndeplini obiectivele fiscale, indiferent de costul economic al dezastrelor incendiilor și inundațiilor.

Cele mai grave inundații din istoria Greciei au ucis 17 oameni în septembrie, au înecat zeci de mii de animale și au distrus case, poduri, drumuri, afaceri și terenuri agricole. Guvernul a spus că numai reparațiile căilor ferate ar costa mai mult de 150 de milioane de euro.

Furtuna Daniel a acoperit în jur de 140.000 de hectare în apă, inclusiv în regiunea Thessalia din estul Greciei centrale, care este o sursă importantă de lactate și bumbac. Regiunea reprezintă aproximativ 5% din PIB-ul țării.

În ciuda dezastrelor, sectorul turismului din Grecia a crescut, perioada ianuarie-octombrie a anului trecut înregistrând douăzeci și trei de milioane de sosiri aeriene internaționale , depășind cifrele pentru aceeași perioadă din 2022.

Cifrele Confederației Elene pentru Turism au arătat că în primele zece luni ale anului trecut, Grecia a avut 2,4 milioane de sosiri suplimentare. Comparativ cu aceeași perioadă din 2019, creșterea este estimată la douăsprezece procente.

Multe țări din întreaga lume percep aceste taxe. De exemplu, turiștii plătesc suplimentar în Austria, Insulele Baleare, Elveția și Statele Unite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite