Scandal la amânarea ratelor. Bancă acuzată că păgubeşte clienţii încasând necuvenit „dobândă la dobândă“. Reacţia băncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pentru consumatori Credere afirmă că o mare bancă din România păgubeşte clienţii deoarece încasează necuvenit sume suplimentare, aplicând „dobândă la dobândă”, după ce a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum. OTP Bank România afirmă că anumite prevederi din legislaţie creează dificultăţi de interpretare, iar dacă este nevoie va reclasifica aceste situaţii.

Credere solicită Ministerului Finanţelor Publice demararea unui control tematic la băncile comerciale, în contextul în care OTP Bank încalcă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 37/2020 privind suspendarea plăţii ratelor, încasând sume necuvenite de la consumatorii din România.

„La sesizarea membrilor asociaţiei, Credere a realizat o analiză asupra modului în care băncile din România pun în aplicare măsura de suspendare a plăţii ratelor, adoptată de către Guvern în luna martie, în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit dispoziţiilor OUG 37/2020, suspendarea plăţii ratelor presupune un cost suplimentar pentru împrumutat, acesta fiind mai ridicat pentru creditele de consum decât în cazul creditelor ipotecare. Chiar dacă majoritatea băncilor par a respecta prevederile legale în vigoare, OTP Bank a reîncadrat creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum, fapt care presupune aplicarea formulei «dobândă la dobândă» şi sporirea ilicită a sumelor pe care banca le va încasa de la împrumutat, în paguba acestuia”, se menţionează în comunicatul asociaţiei.

Reprezentanţii Credere consideră că „este de datoria Ministerului Finanţelor Publice să repare această nedreptate”, având în vedere că „actul normativ menţionat anterior nu instituie nicio sancţiune pentru băncile comerciale care acţionează contrar prevederilor legale, precum şi faptul că Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nu i-au fost conferite pârghiile necesare pentru a sancţiona astfel de derapaje evidente”.

„Suntem mâhniţi să constatăm faptul că, într-un moment extrem de delicat pentru întreaga societate, anumite instituţii de credit încearcă să profite de pe urma consumatorilor şi contribuie prin acest comportament neetic la rostogolirea neîncrederii în industria bancară din România”, se precizează în comunicat.

Asociaţia Credere pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor a fost înfiinţată în anul 2018, la iniţiativa unui grup de consumatori care în ultimii 10 ani s-au implicat activ în demersuri care au avut drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiar-bancare. Membrii fondatori ai asociaţiei Credere au peste 20 de ani de experienţă în materie de protecţie a consumatorilor de servicii financiar-bancare, fiind licenţiaţi în economie şi drept.

Reacţia OTP Bank România:

În contextul comunicatului de presă transmis de CREDERE, dorim să menţionăm că, încă de la publicarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 37/2020, OTP Bank a făcut toate demersurile necesare pentru o implementare cât mai riguroasă şi corectă a cadrului legislativ, fiind imperios să acţionăm în interesul consumatorului.

Cu toate acestea, anumite prevederi ale textelor actelor normative creează dificultăţi de interpretare, prin utilizarea unor formulări uneori neclare ce pot fi interpretate diferit.

Creditul ipotecar este definit ca un credit acordat de un creditor unui debitor persoană fizică, garantat cu ipotecă asupra unui imobil, şi credit ce implică un drept legat de un bun imobil, astfel cum sunt acestea reglementate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, precum şi creditele acordate prin programul „Prima casă”, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima ”asă", aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Definiţia dată de legiuitor a avut în vedere exprimarea unor caracteristici ale creditelor ipotecare prin raportare la două condiţii cumulativ a fi îndeplinite, prin utilizarea sintagmei „şi”: garantat cu ipotecă şi ce implică un drept legat de un bun imobil. Aceste sintagme, legate de exprimările anterioare din textul definiţiei ce fac referire la prevederile Ordonanţie de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile şi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima Casă” au creat premise interpretării oferite de noi asupra încadrării creditelor în categoria de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de nevoi personale.

Am luat act de interpretările diversificate din piaţă şi efectuăm demersuri în prezent pentru obţinerea unor clarificări din partea autorităţilor statului, inclusiv de la Ministerul Finanţelor Publice, astfel încât, dacă va fi necesară o reclasificare a acestor situaţii în baza lămuririlor oferite de acestea, toate operaţiunile necesare urmând să fie efectuate în interiorul perioadei de suspendare fără a aduce niciun prejudiciu sau dezavantaj pentru clienţi.

De asemenea, vrem să subliniem că în prezent nu este niciun client afectat, întrucât calculul privind plata dobânzilor amânate va produce efecte doar în momentul expirării termenului de suspendare a plăţii ratelor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite