Satelitul susținut de Google va urmări emisiile de metan din industria petrolieră la nivel mondial

0
Publicat:

Un nou satelit susținut de Google, compania Alphabet Inc., și de grupul Environmental Defense Fund (Fondul de Apărare a Mediului) va fi lansat luni din California cu misiunea de a identifica din spațiu emisiile de metan din industria petrolului și a gazelor naturale.

foto logo google privit prin lupă
Satelitul susținut de Google va urmări emisiile de metan din industria petrolieră la nivel mondial

Satelitul MethaneSAT se va adăuga la o flotă tot mai mare de nave spațiale aflate pe orbită, menite să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin publicarea de date privind emisiile de gaz cu efect de seră invizibil, dar puternic, transmite Reuters.

În timp ce Agenția Spațială Europeană și un alt sistem de urmărire prin satelit numit GHGSat furnizează deja date despre emisiile de metan, MethaneSAT va oferi mai multe detalii și va avea un câmp vizual mult mai larg, spun susținătorii săi.

Environmental Defense Fund (EDF) a declarat că datele vor aduce responsabilitate pentru cele peste 50 de companii petroliere și de gaze care s-au angajat, în cadrul summitului COP28 de la Dubai din decembrie, să reducă la zero metanul și să elimine arderea de rutină a gazelor, precum și să le ajute pe cele care se pregătesc să se conformeze viitoarelor reglementări privind metanul din UE și SUA, inclusiv o taxă de poluare cu metan.

"Vom putea vedea cine sunt cei care au rămas în urmă, dar sperăm că vor folosi aceste informații într-un mod constructiv pentru a-și îmbunătăți performanța", a declarat Mark Brownstein, vicepreședinte senior pentru tranziție energetică la EDF.

MethaneSAT a fost dezvoltat în colaborare cu Agenția Spațială din Noua Zeelandă și Universitatea Harvard, printre altele, iar datele sale vor fi disponibile pentru public în cursul acestui an, a precizat EDF. Google Cloud va furniza capacitățile de calcul pentru a procesa informațiile.

Emisiile de metan - care provin din producția de petrol și gaze naturale, din deșeurile agricole și din depozitele de deșeuri - sunt de multe ori mai puternice decât dioxidul de carbon ca gaz cu efect de seră.

Grupul industriei petroliere American Petroleum Institute a declarat că datele privind emisiile provenite de la terți nu ar trebui să fie folosite în scopuri de reglementare fără a fi verificate.

"Autoritatea de reglementare în domeniul mediului va fi în continuare primordială în acest caz, ca autoritate în ceea ce privește validarea datelor", a declarat Aaron Padilla, vicepreședinte al API pentru politica corporativă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite