Google face o hartă a scurgerilor de metan de pe întregul glob, pentru ca toată lumea să o poată vedea.: „Nevoia de a proteja clima nu a fost niciodată mai urgentă”

0
Publicat:

Un satelit care monitorizează scurgerile de metan de la companiile petroliere și de gaze va începe luna viitoare să se deplaseze în jurul Pământului de 15 ori pe zi. Google are de gând să cartografieze datele până la finalul anului, astfel încât întreaga lume să poată consulta informațiile, relatează Business Insider.

Datele ar urma să fie puse la dispoziția publicului în cursul acestui an. FOTO Arhivă
Datele ar urma să fie puse la dispoziția publicului în cursul acestui an. FOTO Arhivă

Parteneriatul dintre Google și Environmental Defense Fund, care ar trebui să își lanseze în luna martie satelitul, cunoscut sub numele de MethaneSAT, reprezintă o schimbare majoră în ceea ce privește responsabilitatea globală în domeniul climei. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, considerat responsabil pentru aproape o treime din încălzirea globală cauzată de activitatea umană. 

Cercetătorii susțin că reducerea emisiilor de metan este una dintre cele mai rapide modalități de a încetini criza climatică, întrucât metanul are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon pe parcursul unui deceniu. 

„Cel mai cald an”

„La nivel global, 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată", a declarat Steve Hamburg, șeful departamentului de știință al EDF și șeful proiectului MethaneSAT. „Nevoia de a proteja clima nu a fost niciodată mai urgentă, iar reducerea emisiilor de metan provenite din operațiunile cu combustibili fosili și din agricultură este într-adevăr cea mai rapidă modalitate prin care putem încetini încălzirea chiar acum." 

Agricultura este în mare parte vinovată pentru problema metanului. Agenția Internațională a Energiei (AIE) a declarat că agricultura este cea mai mare sursă de emisii de metan provenite din activitățile umane, însă sectorul energetic ocupă locul al doilea. 

Se presupune că exploatarea petrolului, a gazelor și a cărbunelui este responsabilă pentru 40% din emisiile globale de metan provenite din activitățile umane. Potrivit AIE, o atenție deosebită ar trebui acordată sectorului energetic, în parte pentru că reducerea scurgerilor de metan este eficientă din punct de vedere al costurilor. Gazele care se scurg pot fi captate și comercializate, iar tehnologia necesară în acest sens este relativ ieftină. 

MethaneSAT face parte dintr-o nouă generație de sateliți concepuți pentru a localiza sursele de gaz aproape oriunde în lume, în timp ce Google are puterea de calcul și abilitățile de inteligență artificială pentru a analiza cantități mari de date și a cartografia infrastructura de petrol și gaze. 

În mod normal, măsurarea scurgerilor de metan implică studii costisitoare pe teren cu ajutorul avioanelor și al camerelor portabile cu infraroșu. Această metodă oferă doar un instantaneu și cercetările au fost publicate după ani de zile. 

Yael Maguire, vicepreședinte și director general pentru durabilitate la Google Geo - echipa din spatele unor platforme precum Google Maps și Street View - a afirmat că cartografierea operațiunilor de petrol și gaze a reprezentat o provocare similară. Locațiile capetelor de sondă, ale pompelor industriale și ale rezervoarelor de depozitare se pot schimba rapid, astfel încât o hartă trebuie actualizată în mod regulat. Un satelit poate satisface această cerere. 

„Aceste informații sunt incredibil de valoroase”

Maguire a spus că aceeași tehnologie bazată pe inteligență artificială pe care Google a folosit-o pentru a detecta copacii, trecerile de pietoni și intersecțiile din imaginile din satelit ar putea fi aplicată la infrastructura de petrol și gaze. Harta ar fi suprapusă cu date de la MethaneSAT pentru a scoate la lumină tipul de utilaje cele mai susceptibile la scurgeri. 

Credem că aceste informații sunt incredibil de valoroase pentru companiile energetice, pentru cercetători și pentru sectorul public, pentru a anticipa și a reduce emisiile de metan în componentele care sunt, în general, cele mai susceptibile", a declarat Maguire. 

Lansarea satelitului are loc în contextul în care țările și companiile de petrol și gaze urmăresc să reducă drastic emisiile de metan până în 2030 pentru a face față crizei climatice. 

În cadrul summitului ONU privind clima care a avut loc anul trecut la Dubai, companii care reprezintă 40% din producția mondială de petrol și gaze au promis că vor elimina aproape complet scurgerile de metan din propriile operațiuni în acest deceniu. În plus, minimum 155 de țări au semnat Angajamentul global privind metanul, care prevede o reducere cu 30% a emisiilor. Angajamentul a fost lansat în 2021, dar, de atunci, emisiile de metan au continuat să crească. 

Pentru a contribui la schimbarea acestei traiectorii, anul trecut, SUA și Europa au emis reglementări privind reducerea emisiilor de metan din infrastructura de combustibili fosili. 

Hamburg a spus că Japonia și Coreea de Sud, care se bazează pe importurile de energie, au în vedere legi asemănătoare. 

Maguire a declarat că Google intenționează să pună datele la dispoziția publicului, în mod gratuit, pe Google Earth Engine, în cursul acestui an.   

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite