Sărăcie energetică: 42 de milioane de persoane din UE nu-și permit să-și încălzească locuințele la iarnă

0
Publicat:

42 de milioane de persoane din UE nu își pot permite să își încălzească locuințele în mod adecvat, avertizează Comitetul Economic și Social European (CESE).

O tânără ține mâinile pe caloriferul rece
42 de milioane de persoane din UE nu își pot permite să își încălzească locuințele în mod adecvat

În cadrul conferinței sale anuale de la Bruxelles, Comitetul Economic și Social European (CESE) a subliniat că UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru a combate sărăcia energetică și pentru a-și proteja cetățenii vulnerabili. A sosit momentul să se stabilească o strategie clară, cu un angajament neechivoc la toate nivelurile.

Cea de a treia conferință privind sărăcia energetică, organizată de CESE la Bruxelles, la 19 iulie 2023, a pus în evidență noi date alarmante.

Aproximativ 42 de milioane de persoane din întreaga Europă – 9,3 % din cetățenii UE – nu au fost în măsură să își asigure o încălzire adecvată a locuințelor în 2022.

Potrivit Eurostat (iunie 2023), situația a fost ceva mai bună în 2020 și 2021, când sărăcia energetică a afectat 8 % și, respectiv, 6,9 % din populație, însă în ultimele luni creșterea fără precedent a prețurilor la energie și invadarea Ucrainei de către Rusia au îngreunat situația pentru și mai multe persoane.

„Aceste cifre sunt îngrozitoare, iar situația nu mai este acceptabilă”, a declarat Baiba Miltoviča, președinta Secțiunii pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN). „În mod evident, măsurile puse în aplicare până în prezent nu au funcționat. Avem nevoie de un nou pact, de un nou acord susținut de o voință politică puternică, în cadrul căruia toate nivelurile de guvernanță să se îndrepte în aceeași direcție.”

Potrivit CESE, UE trebuie să stabilească o strategie clară, în care toate nivelurile politice – local, național și european – să coopereze și să se sprijine reciproc.

Planul REPowerEU nu este suficient. Accentul trebuie pus din ce în ce mai mult pe sursele regenerabile de energie și pe comunitățile energetice locale.

Pe scurt, pentru a combate sărăcia energetică, CESE propune:

· instituirea unor mecanisme de control al inflației și reformarea pieței actuale a energiei electrice;

· reducerea consumului de energie prin măsuri de economisire a energiei și de eficiență energetică care vor reduce permanent cererea de energie;

· mai multe investiții în sursele regenerabile de energie;

· creșterea ratei de renovare a clădirilor pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor;

· furnizarea de resurse financiare suplimentare la nivel local prin simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor UE;

· integrarea sărăciei din perspectiva transporturilor și a sărăciei energetice în rândul femeilor în toate măsurile de politică legate de energie.

Problema esențială rămâne accesul la servicii și produse energetice esențiale. Energia este un element esențial al societății noastre și nu poate fi tratată ca orice altă marfă. „Factorii de decizie ar trebui să țină seama de faptul că energia este un serviciu public, iar viitoarea reorganizare a pieței energiei electrice trebuie să garanteze, pe de o parte, o aprovizionare durabilă și fiabilă și, pe de altă parte, dreptul la energie al cetățenilor”, a declarat Andrés Barceló Delgado, președintele Grupului permanent al CESE privind energia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite