Săraci, deși muncesc: Românii, cei mai expuși riscului de deprivare materială din UE. Cum stau bulgarii

0
Publicat:

Românii sunt europenii cei mai expuși riscului de sărăcie și deprivare materială din Uniunea Europeană, potrivit informațiilor publicate miercuri de Eurostat.

Un bătrân ține câteva monede în palme
Românii sunt europenii cei mai predispuși sărăciei din UE

Aproape o treime (32%) dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2023, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

Potrivit oficiului european de statistică, anul trecut 94,6 milioane de persoane din UE (echivalentul a 21% din populaţie) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, adică trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puţin una dintre cele trei situaţii: risc de sărăcie, deprivare materială şi sociala severă şi /sau trăiau într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii.

Eurostat precizează că cifra a scăzut uşor comparativ cu 2022, când 95,3 milioane de persoane din UE (21,6% din populaţie) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială.

În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în România (32%), Bulgaria (30%), Spania ( 27%) şi Grecia (26%). Pe de altă parte, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda şi Polonia (ambele 16%).

În cazul României, ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială a scăzut de la 34,4% în 2022, până la 32% în 2023.

La nivelul UE, riscul de sărăcie şi excluziune socială era în 2023 mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi (22,3% comparativ cu 20,3%). De asemenea, peste o cincime (22,4%) din populaţia UE care trăia într-o gospodărie cu copii dependenţi era în risc de sărăcie şi excluziune socială.

image

Românii, săraci deși muncesc

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene, potrivit unei statistici publicate recent în Monitorul Social. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu sărăcia în comparație cu alți europeni, inclusiv cu cei din regiune.

În 2023, 15,3% dintre lucrătorii din România erau expuși riscului de sărăcie, în timp ce în Bulgaria și Spania această cifră era puțin peste 11%, iar în Grecia și Ungaria era de aproximativ 10%, respectiv 7%. Cu un an înainte, procentul lucrătorilor aflați în risc de în sărăcie era de 14,5% în România, comparativ cu 9,7% în Bulgaria și peste 11% în Italia și Spania, arată datele Eurostat. În același an, Franța înregistra o rată a sărăciei în muncă de 7,5%, în timp ce Croația de 4,7%. Tendința a fost una de creștere a riscului de sărăcie în muncă în 2023 comparativ cu 2022.

În medie, în ultimii 5 ani (2019-2023), 8,8% dintre lucrătorii europeni s-au aflat în risc de sărăcie. Cea mai mare rată se înregistrează în România (15,3%), urmată de Luxemburg (12,6%) și Spania (12%). Cele mai mici procente sunt înregistrate în Finlanda (2,8%), Cehia (3,4%) și Belgia (4,2%).

Aceste cifre arată că salariile din România nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de bază ale tuturor lucrătorilor. Precaritatea muncii este unul dintre principalii factori care îi determină pe români să emigreze în statele din Europa de Vest.

În ceea ce privește distribuția pe genuri, ponderea salariaților din România aflați în risc de sărăcie este mai mare la bărbați (18,9%) decât la femei (10,3%) în 2023. Acest lucru se poate datora faptului că rata de ocupare a femeilor din România este mult mai scăzută comparativ cu cea a bărbaților, dar și pentru că procentul de femei cu studii superioare în câmpul muncii este mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite