Rusia va ridica restricţiile asupra exporturilor de benzină

0
Publicat:

Guvernul de la Moscova a decis să suspende interdicţia temporară privind exporturile de benzină, deoarece piaţa este suficient aprovizionată, a anunţat luni publicaţia rusă RBC, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

foto pompă de benzină - benzinărie
Foto: Inquam Photos

Ministerul Energiei a confirmat informaţia, susţin sursele.

De la 1 martie, autorităţile de la Moscova au interzis exporturile de benzină, pentru o perioadă de şase luni, pentru a asigura aprovizionarea pieţei interne. Acest embargou nu se aplică ţărilor din Uniunea Economică Euroasiatică, care include şi Kazahstanul, precum şi altor ţări, cum este Mongolia, cu care Rusia are un acord interguvernamental privind livrările de carburanţi.

Interdicţia temporară privind exporturile de benzină, care a intrat în vigoare la 1 martie, va fi suspendată în urma saturării pieţei interne şi a finalizării lucrărilor de mentenanţă la rafinării”, precizează Ministerul Energiei, citat de RBC.

Decizia de suspendare va fi publicată la începutul săptămânii, dar nu se ştie data exactă când va intra în vigoare, a informat publicaţia rusă.

„Rafinăriile şi depozitele de combustibili au stocuri de benzină auto, ceea ce permite acoperirea completă a pieţei interne. În data de 15 mai, stocurile se situau la 2,1 milioane de tone de benzină auto şi 3,4 milioane de tone de motorină”, arată datele Ministerului Energiei.

De obicei, Rusia este un exportator net de carburant şi un furnizor pentru pieţele internaţionale, însă perturbarea activităţilor rafinăriilor a forţat companiile petroliere ruseşti să recurgă la importuri. 

La începutul lunii mai, Rusia anunțase faptul că ia în considere ridicarea embargoului pentru benzină, pe măsură ce rafinăriile de petrol și-au reînceput activitatea, după îndelungate lucrări de întreținere, iar stocurile de combustibil au crescut.

În 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină și a exportat aproximativ 5,76 milioane de tone, adică aproximativ 13% din producție. Cei mai mari importatori de benzină rusească sunt în principal țările africane, inclusiv Nigeria, Libia și Tunisia, dar și Emiratele Arabe Unite. 

Surse din industrie spun, de asemenea, că stocurile interne de benzină din Rusia sunt complete și că unele rafinării au fost nevoite să reducă prelucrarea primară a petrolului pentru a nu supraproduce combustibil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite