Rusia alege să reducă producția de țiței în loc să-l vândă statelor care plafonează prețurile

0
Publicat:

Rusia a anunțat că nu vrea să livreze țiței sau produse petroliere statelor care implementează un plafon de preţ, a reafirmat luni vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Alexander Novak, vicepremierul rus / Foto: Arhivă
Alexander Novak, vicepremierul rus / Foto: Arhivă

În schimb, acesta precizează că țara va redirecţiona livrările sale de petrol „partenerilor orientaţi către piaţă" sau va reduce producţia.

Novak a reafirmat astfel poziţia ţării sale în contextul în care ţările din G7 intenţionează să anunţe miercuri la ce nivel vor stabili un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc. Plafonarea, sprijinită şi de Uniunea Europeană (UE), va interzice companiilor să furnizeze servicii, inclusiv transport şi asigurări, pentru livrările de petrol rusesc oriunde în lume, dacă nu este vândut sub pragul convenit.

Din 5 decembrie, UE intenționează să interzică importurile de ţiţei rusesc transportat pe mare și din 5 februarie, chiziţiile de produse petroliere din Rusia. 

SUA şi Marea Britanie au transmis companiilor lor că vor beneficia de o perioadă de graţie, până în 19 ianuarie, pentru a primi navele ruseşti de transport, cu condiţia ca marfa să fi fost încărcată înainte de intrarea în vigoare a plafonării.

Potrivit lui Alexander Novak, plafonarea prețului va duce la un declin al investiţiilor şi un „potenţial" deficit în livrările de petrol când un astfel de mecanism este aplicat.

În prezent, cotaţia barilul de petrol a pierdut toate câştigurile pe care le-a înregistrat la începutul acestui trimestru, când Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, printre care şi Rusia, au căzut de acord să îşi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi.

Analiştii de la Goldman Sachs şi-au redus estimările privind preţul ţiţeiului Brent la finele acestui an cu 10 dolari, până la 100 de dolari per baril. La rândul lor, analiştii de la UBS estimează că rezervele de petrol ar urma să se reducă la finalul anului odată cu scăderea producţiei OPEC+, limitarea exporturilor ruseşti şi sfârşitul utilizării rezervelor strategice americane.

Rusia s-ar putea confrunta cu dificultăţi în găsirea de noi pieţe pentru petrolul său, după ce interdicţia UE va intra în vigoare, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA). Până la sfârşitul lunii martie, Rusia ar putea pierde aproape două milioane de barili pe zi din producţie, faţă de nivelul de dinaintea războiului, iar anul viitor va pompa în medie doar 9,6 milioane de barili pe zi, se arată în raportul IEA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite