Rafinăriile europene sunt supraaprovizionate cu ţiţei. „Nimeni nu strigă după petrol în acest moment”

0
Publicat:

Rafinăriile europene s-au trezit supraaprovizionate cu țiței, deoarece penuria așteptată din cauza interdicției UE asupra petrolului rus nu s-a materializat încă, informează Reuters.

UE va interzice importurile rusești de țiței începând cu 5 decembrie, Foto: Shuttersstock
UE va interzice importurile rusești de țiței începând cu 5 decembrie, Foto: Shuttersstock

Rata futures pentru țițeiul Brent pe termen de o lună s-a redus brusc în această săptămână, reflectând o mai bună ofertă pe piața fizică a petrolului, pe măsură ce temerile legate de embargoul UE asupra țițeiului rusesc încep să scadă.

Comercianţii au citat capacitatea Europei de a înlocui petrolul rusesc cu petrol din Orientul Mijlociu, Statele Unite şi America Latină, în timp ce Asia cere mai puţin ţiţei din cauza încetinirii economice şi a utilizării sporite a petrolului rusesc.

Preţurile contractelor futures pentru petrolul Brent au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 7% în această săptămână, slăbind pentru a doua săptămână consecutiv, transmite Reuters.

Este prea mult petrol în jur”, a spus un comerciant european de țiței. „Rafinăriile (europene) par să fi supracumpărat în noiembrie și decembrie, probabil din cauza temerilor din jurul Uralului”, a spus el, adăugând că grevele franceze și întreținerea rafinăriilor au contribuit, de asemenea, la un surplus de țiței.

Potrivit sursei citate, prețurile țițeiului din Uralii din Rusia au crescut în august, deoarece comercianții și rafinăriile s-au grăbit să cumpere cât mai mulți barili, de teamă că interdicţia UE asupra petrolului rus va duce la o penurie.

UE va interzice importurile de țiței rusești începând cu 5 decembrie și produse petroliere începând cu 5 februarie. O limită a prețurilor pentru țițeiul rusesc intră și ea în vigoare pe 5 decembrie, menţioneaază sursa citată.

Așteptările unei piețe strânse nu au fost realizate”, a spus un al doilea comerciant european, adăugând că petrolul din Brazilia, Guyana, Canada și regiunea Midland din SUA se îndreaptă spre Europa pentru a îmbunătăți imaginea ofertei. Cu toate acestea, el a avertizat că oferta este probabil să se îngusteze din nou în noul an.

Comercianții au mai spus că rafinăriile s-au adaptat la a funcţiona fără țițeiul rusesc, care a fost un pilon al sistemului de rafinare al Europei. Drept urmare, primele pentru clase alternative, cum ar fi Kazah CPC Blend, Africa de Vest și WTI Midland, au fost supuse unei presiuni.

Importurile europene de țiței din America Latină au crescut de la invazia Ucrainei de către Rusia, ajungând în medie la 313.000 de barili pe zi (bpd) în acest an, în creștere de la 132.000 de barili pe zi în 2021, arată datele Refinitiv Eikon.

Numai în iulie, Europa a importat aproape 600.000 bpd de țiței din regiune.

Importurile de țiței din SUA au crescut și ele, crescând la 1,1 milioane bpd deja în acest an, comparativ cu 800.000 bpd pentru întregul an trecut.

Prețurile WTI Midland au scăzut la cel mai scăzut nivel de la mijlocul lunii iunie din cauza unei surplusuri de aprovizionare.

De asemenea, Irakul a crescut exporturile către Europa cu peste 20% în perioada iulie-noiembrie, arată datele Refinitiv Eikon.

În Asia, primele spot pentru notele din Orientul Mijlociu au scăzut în ultimele zile, premium din Dubai atingând cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii ianuarie. Între timp, rafinăriile chineze au cerut mai puțin țiței saudit în decembrie, din cauza încetinirii economice.

Nimeni nu strigă după petrol în acest moment”, a spus un al treilea comerciant european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite