Rominserv va inversa fluxul de gaze de la Isaccea, astfel încât România va putea livra gaze Ucrainei, nu doar importa gazele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze conducta

Rominserv SRL, contractorul general al grupului Rompetrol (KazMunaiGas International-KMGI), a câştigat licitaţia organizată de Transgaz pentru inversarea fluxului de gaze (reverse flow) de la Isaccea, unul dintre proiectele strategice ale României.

Valoarea contractului este de 13,7 milioane de euro, iar lucrările vor dura 24 de luni, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, scrie e-nergia.ro

Contractul se referă la  “Înlocuirea staţiei de măsurare gaze naturale SMG Isaccea 1”, de pe conductele de tranzit ale gazelor din Dobrogea, Isaccea-Negru Vodă, prin care gazele ruseşti ajung în România, Bulgaria şi Grecia. 

Tehnic, proiectul presupune “înlocuirea unei instalaţii tehnologice existente pe amplasament cu o instalaţie tehnologică nouă care să asigure condiţiile de reverse flow, precum şi a realizării instalaţiilor de utilităţi şi a amenajărilor privind construcţiile, căile de acces şi a platformelor necesare funcţionării în condiţii de deplină siguranţă a obiectivului nou proiectat”.

SMG Isaccea 1 asigură tranzitul gazelor ruseşti spre Bulgaria. Între Isaccea şi Negru Vodă, Dobrogea este traversată de trei conducte de gaz, care au fost construite şi, până de curând, operate exclusiv de Gazprom prin care gazul rusesc tranzitează România, cu destinaţia Bulgaria şi, mai departe, Grecia şi Turcia. Gazprom a pierdut, partial până acum dreptul exclusiv de a transporta gaze pe aceste conducte, care pot fi folosite în parte şi de alţi operatori. Această operaţiune de inversare a fluxului de gaze este necesară pentru a permite „curgerea" gazului şi în sens invers, după interconectarea cu sistemul românesc, adică din România spre Ucraina.

   

Rominserv este fostul Rompetrol SA

Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol este vechea Rompetrol SA, cea prin care specialiştii români executau lucrări în străinătate în perioada comunistă. Firma a fost creată în 1974, a coordonat proiecte in Orientul Mijlociu, Africa, Rusia şi foste republici sovietice, acum statele Turkmenistan, Kazahstan sau Azerbaijan. În Iordania, românii au montat conducte de petrol, în Emiratele Arabe Unite au participat la construcţia unui complex gigantic, Al Taweelah, pentru producţia de energie şi pentru desalinizarea apei, iar în Sudan şi Yemen au amplasat mai multe facilităţi de depozitare a ţiţeiului şi produselor petroliere.

După privatizare şi, ulterior, preluarea grupului Rompetrol de către grupul KazMunayGas din Kazahstan, Rominserv a coordonat modernizarea şi extinederea rafinăriei Petromidia, un proiect de 380 de milioane de dolari în urma căreria a devenit cea mai mare rafinărie din România. Românii au ieşit din nou pe pieţele externe, mai ales pe cea din Kazahstan, unde au participat la modernizarea rafinăriilor KMG şi la lucrările unui complex petrochimic, contracte de un miliard de dolari.

În România, Rominserv a avut zeci de contrate de lucrări, din industria de petrol şi gaze precum şi de infrastructură şi gospodărire a apelor, iar ultimul contract de anvergură vizat pe piaţa locală este  cel prin care Petrom a solicitat achiziţia de servicii pentru toate câmpurile sale de producţie din România, o licitaţie de nouă miliarde de lei, la care Rominserv a depus ofertă .

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite