Românul dator lasă ţigara, dar nu-şi părăseşte maşina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a scăpa de restanţe, cei mai mulţi datornici renunţă la plăcerile personale şi taie din cheltuieli. Doar unu din zece ar renunţa, însă, la autoturism.

Când a constatat că nu-şi mai poate plăti ratele, s-a lăsat de fumat. Soţia lui a rămas fără loc de muncă, iar la el salariile au cam început să întârzie. Aşa a ajuns cu apartamentul, cumpărat pe credit bancar în 2008, în faza executării silite şi o rată restantă de peste 500 de euro pe lună. Rată care, pentru a se evita executarea, s-a transformat în 200 de euro reprezentând doar dobânda. Ne spune că îi este foarte greu să ducă această datorie, pentru care banca ar putea să-l urmărească toată viaţa, inclusiv la pensie - desigur dacă nu i se va întâmpla vreo minumne financiară.
Ca el sunt câteva sute de mii de restanţieri, din care doar câteva zeci de mii au fost preluaţi de companiile specializate în gestionarea creanţelor. Una dintre aceste companii este KRUK International, care are peste 71.000 de astfel de clienţi aflaţi în dificultate şi cu care a încheiat angajamente de plată, 17.500 dintre ei fiind contractaţi doar în primele şase luni din acest an. KRUK a studiat prin mai multe sondaje profilul şi comportamentul datornicului şi a prezentat ieri rezultatele unui nou studiu: „Datoriile românilor la final şi început de an“.

Topul renunţărilor

Cei care din diverse motive ajung în dificultate şi nu mai pot plăti rate mari sunt puşi în situaţia de a renunţa la anumite cheltuieli. Mai exact, la care? Din sondajul KRUK reiese că restanţierii ar renunţa cel mai uşor la alcool şi tutun (21,5% din respondenţi), ieşirile la restaurant, spectacole, concerte (33,5%), ba chiar şi la vacanţe sau diverse cadouri (27%) pentru a-şi plăti datoriile. În schimb, ar renunţa extrem de greu la cheltuielile cu maşina (benzină, piese, asigurări etc.) sau, desigur, la cele cu mâncarea sau cu hainele.

Cum să scapi de datorii

Pentru a scăpa de datoriile pe care le au în prezent, cele mai multe persoane (42,3%) găsesc soluţia în planificarea mai bună a cheltuielilor sau în economii majore (34,2%). Varianta unor eşalonări mai avantajoase a fost identificată ca soluţie pentru a scăpa de datorii de 14% din respondenţi şi, atenţie, un nou împrumut ar mai contracta doar 9,2%.
Potrivit sondajului, datoriile care ar trebui să aibă întâietate la returnare, în opinia a jumătate dintre respondenţi (49,6%), sunt ratele către bancă pentru a elimina riscul de a fi înregistrat la un birou de credit. Apoi, pe lista priorităţilor urmează chiria sau rata la casă (45,3%) şi datoriile la utilităţi sau abonamentele la telefonie (44,3%). Doar un sfert dintre cei chestionaţi (26%) au decis că plata datoriilor către apropiaţi are întâietate.
Dacă ar afla că un apropiat a acumulat datorii greu de acoperit, iar acest lucru îi afectează viaţa de zi cu zi, cei mai mulţi dintre respondenţi (54,8%) l-ar sfătui să facă economii şi să caute noi surse de venituri. 42,6% din  respondenţi l-ar împrumuta cu bani şi 17,45% l-ar sfătui să apeleze pentru ajutor la un specialist în colectarea creanţelor.
Potrivit companiei KRUK, sondajul s-a desfăşurat online, pe platforma iVox, în perioada 6-12 noiembrie, pe un eşantion de 5.681 de respondenţi din toată ţara. ;

Nu ne place creditul pe card

Un alt sondaj, realizat de compania de cercetare a pieţei GfK, arată că doar 4,5% din români au card de credit, aproape 39% având carduri de debit. O treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent în prima jumătate a acestui an, în timp ce în alte ţări din Europa Centrală şi de Est procentajul a crescut de la 41%, în 2008, la 47%, anul trecut. În România, patru din zece români sunt posesori ai unui card.

Profilul datornicului
* Bărbat, 41 de ani, din Bucureşti
* Datoria restantă: 3.000 de lei
* Rata restantă: 450 de lei pe lună
* Rata negociată cu compania de management al creanţelor: 271 de lei
* Pentru a-şi plăti datoria, renunţă cel mai uşor la ieşirile în oraş, vacanţe, fumat, băutură şi cel mai greu la maşină, mâncare sau haine
* Caută noi surse de venituri
* Este dispus să taie din cheltuieli pentru a scăpa de datorie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite