Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru privatizarea Oltchim
0Dan Diaconescu a preluat participaţia de aproape 55% a statului în cadrul societăţii Oltchim. Diaconescu a oferit aproximativ 45 de milioane de euro pentru acţiuni. Creanţele AVAS şi Electrica, de 135, respectiv 130 de milioane de euro, nu au fost vândute.
UPDATE 17.46: Procesul de licitaţie pentru privatizare s-a încheiat oficial. Contractul prin care Dan Diaconescu va prelua acţiunile se va semna luni.
UPDATE 17.34: Diaconescu trebuie să vireze banii în 10 zile, altfel privatizarea este anulată, iar omul de afaceri riscă să fie urmărit penal.
UPDATE 17.29: Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro) pentru participaţia statului.
UPDATE 17.24: Remus Vulpescu anunţă în aceste momente câştigătorul licitaţiei. Creanţele Electrica şi AVAS nu s-au vândut. Vulpescu: "Dan Diaconescu a avut cea mai bună ofertă."
UPDATE 16.23: Salariaţii Oltchim au primit astăzi restul salariilor pe luna iulie, a anunţat Ministerul Economiei. Banii au fost obţinuţi ca urmare a încasării unor datorii de către societate. Reprezentanţii Ministerului Economiei au adăugat că în prezent se caută resurse şi pentru achitarea salariilor aferente lunii august.
UPDATE 15.37: Potrivit România TV, Dan Diaconescu a fost desemnat câştigătorul licitaţiei. Licitaţia cu strigare nu va mai avea loc.
UPDATE 13.55: Până acum, cea mai mare ofertă pentru acţiunile Oltchim a fost făcută de Dan Diaconescu, iar cea mai mare ofertă pentru creanţa Electrica a fost făcută de Ştefan Vuza.
UPDATE 13.53: Faptul că societatea Chimcomplex nu s-a înscris la licitaţia în bloc ar putea să-l coste pe Ştefan Vuza (foto) întreaga licitaţie. Vulpescu: "Urmează să vedem dacă putem lua în calcul oferta Chimcomplex. Nu putem compara ofertele pentru că Dan Diaconescu a oferit 203 milioane de lei pentru acţiuni, în timp ce Chimcomplex a oferit 221,4 milioane de lei pentru toate cele trei active."
UPDATE 13.44: Câştigătorul nu va fi desemnat imediat. Comisia de analiză se va reuni din nou, iar reprezentanţii companiilor trebuie să semneze pe fiecare filă din dosarele cu ofertele. Primul este Dan Diaconescu. "Mereu am fost numărul unu", a declarat Diaconescu.
UPDATE 13.41: Cea de-a patra ofertă, cea a Aisa Investment, are nouă file. Compania oferă pentru acţiuni în varianta de achiziţie individuală 30 de milioane de lei (aproximativ 6,8 milioane de euro), iar pentru varianta de achiziţie în bloc nu ofertează.
UPDATE 13.36. Al treilea dosar, cel al Chimcomplex, conţine o ofertă pentru preluarea acţiunilor şi a creanţei către Electrica. Oferta pentru preluarea acţiunilor este de 18,8 milioane de lei (aproximativ 4,3 milioane de euro) pentru cumpărarea individuală a acţiuni. Oferta pentru cele trei active, luate în bloc, este de 221,476 milioane de lei (50 de milioane de euro). Chimcomplex nu s-a înscris însă la licitaţia pentru cele trei active în bloc, aşa că este posibil ca oferta să nu fie luată în calcul.
UPDATE 13.32: PCC a depus ieri, în termen, un al patrulea plic în dosarul de participare la privatizare. Plicul este deschis acum. Reprezentantul companiei precizează că acesta nu conţine o modificare a preţurilor înaintate în primele trei plicuri, ci doar precizări despre acestea. Acesta adaugă că în acel plic îşi asumă că nu vor concedia angajaţii şi fac precizări legate de Arpechim.
UPDATE 13.30: Oferta PCC pentru preluarea creanţei către Electrica este de 13,4 milioane de lei (aproximativ trei milioane de euro). Valoarea nominală a creanţei către Electrica este de 130 de milioane de euro.
UPDATE 13.28: Oferta PCC pentru preluarea creanţei către AVAS este de 13,4 milioane de lei (aproximativ trei milioane de euro). Valoarea nominală a acestei creanţe este de aproximativ 140 de milioane de euro.
UPDATE 13.24: Se deschide al doilea plic. Oferta PCC pentru preluarea acţiunilor are opt file. Suma oferită de PCC SE pentru toate cele trei active este de 13,4 milioane de lei (aproximativ trei milioane de euro).
UPDATE 13.23: Diaconescu: "Am calculat această suma ca salariile restante şi capitalul de care este nevoie la Oltchim."
Urmează să vedem dacă putem lua în calcul oferta Chimcomplex. Remus Vulpescu
UPDATE 13.19: Se desface primul plic. Prima ofertă este cea a lui Dan Diaconescu. Documentul are patru file. Diaconescu a oferit pentru pachetul de acţiuni 203,149 milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro).
UPDATE 13.18: Se împart taloanele de participare şi paletele pentru licitaţie.
UPDATE 13.12: Vulpescu: "Dacă nu valorificăm în bloc cele trei active, atunci vom proceda la valorificarea individuală a acestora."
UPDATE 13.09: Vulpescu: "Vă rog să nu vă lăsaţi mânaţi de emoţii dacă se ajunge la licitaţie cu strigare. Avem nevoie de investitori care chiar au acei bani. În cazul în care ofertantul face oferte pe care nu le poate onora, ne rezervăm dreptul de a sesiza organele penale."
UPDATE 13.07: Vulpescu: "OPSPI va propune ca o parte din fondurile obţinute să se întoarcă la Oltchim, pentru repunerea pe picioare a combinatului. Nu ştiu cât va fi această sumă, dar cu cât mai mare, cu atât mai bine". Şeful OPSPI a îndemnat indirect şi Electrica şi AVAS să renunţe la o parte din creanţe în acelaşi scop.
UPDATE 13.03: Vulpescu: "Se ajunge aici doar dacă există o diferenţă de maximul 15% între mai multe oferte de preţ."
UPDATE 13.02: Diaconescu: "Vă rog, domnule Vulpescu, să precizaţi în ce context se va ajunge la licitaţie cu strigare".
UPDATE 13.00: Toţi reprezentanţii confirmă integritatea plicurilor. Acestea vor fi deschise în scurt timp.
UPDATE 12.58: Un reprezentant al fiecărui ofertant verifică integritatea dosarului depus.
UPDATE 12.55: Au fost făcute trei oferte de cumpărare de la PCC pentru toate cele trei active - acţiunile Oltchim, creanţa AVAS şi creanţa Electrica. Oferta Aisa a fost pentru pachetul de acţiuni, iar cea de la Chimcomplex pentru preluarea acţiunilor şi a creanţei Electrica.
Atmosfera va deveni în curând foarte tensionată. Remus Vulpescu
UPDATE 12.40: Vulpescu: "Domnule Dan Diaconescu, cunoscut ca om de media, sunteţi acum într-o etapă în care având şi un calendar politic, iată că vă construiţi şi un calendar investiţional. Există interes, dar şi reticenţă în jurul dumneavoastră. Sperăm să fiţi acel investitor care spuneţi că sunteţi şi nu ne-ar deranja să fiţi cel care să puteţi oferi preţul cel mai mare la licitaţia de astăzi."
UPDATE 12.36: Vulpescu: "Îl remarcăm pe reprezentantul PCC, deja celebru, care a fost acuzat că a făcut rău combinatului. Dă dovadă de o consecvenţă greu de negat. Sperăm că va veni şi cu o ofertă pe măsura interesului demonstrat în toţi aceşti ani."
UPDATE 12.33: Vulpescu: "Atmosfera va deveni în curând foarte tensionată, toţi investitorii îşi vor folosi resursele proprii sau atrase pentru a-şi atinge scopurile nobile."
UPDATE 12.31: Procesul de licitaţie prin deschiderea plicurilor a început. Va fi verificată identitatea ofertanţilor.
UPDATE 12.28: Remus Vulpescu a ajuns în sală. "Suntem mai mult decât optimişti. Avem o latură a mesei plină de investitori", a declarat şeful OPSPI, adăugând că nu există motive de panică din cauza întârzierii.
Aici doar ne-am antrenat, ne-am făcut mâna. La licitaţia pentru Tarom ne va fi mult mai uşor, mai ales că eu cunosc foarte bine acest domeniu, aviaţia, pe care trebuie să-l luăm înapoi de la ciocoi. Dan Diaconescu
UPDATE 12.25: Diaconescu: "Aici doar ne-am antrenat, ne-am făcut mâna. La licitaţia pentru Tarom ne va fi mult mai uşor, mai ales că eu cunosc foarte bine acest domeniu, aviaţia, pe care trebuie să-l luăm înapoi de la ciocoi", spune Diaconescu.
UPDATE 12.23: "Sper că nu a umblat nimeni la plicuri, este singura noastră îngrijorare", a declarat Diaconescu direct din sala în care va avea loc licitaţia pentru România TV. "Oferta noastră este irezistibilă. Nu o pot refuza, dar o pot amâna şi tergiversa, aşa cum au făcut, dar şi avocaţii noştri sunt puternici", a spus Diaconescu.
UPDATE 12.18: Aflat la sediul OPSPI, unde va avea loc deschiderea plicurilor, Diaconescu a precizat pentru jurnaliştii prezenţi că "investitorul strategic este acel gigant visat de Ponta".
UPDATE 12.16: Dan Diaconescu: "Vrem să cumpărăm şi Tarom şi CFR Marfă".
UPDATE 12.12: Momentul începerii licitaţiei a fost amânat cu 15-20 de minute pentru "definitivarea unor proceduri administrative", a declarat Remus Vulpescu, şeful OPSPI.
UPDATE 12.05: Dan Diaconescu: "Sunt convins că vom câştiga, avem cea mai bună ofertă. Suntem dispuşi să dăm oricât pentru Oltchim." Omul de afaceri a refuzat să dezvăluie numele "investitorului strategic" cu care susţine că a încheiat un parteneriat pentru preluarea combinatului.
UPDATE 11.20: Toate cele patru oferte pentru privatizarea Oltchim au fost acceptate de comisia care a analizat dosarele. La ora 12.00 va avea loc, la sediul OPSPI, deschiderea plicurilor.
În cursa pentru privatizarea Oltchim se află patru investitori: PCC SE (acţionar minoritar al Oltchim), Aisa Investment şi Chimcomplex (companii româneşti controlate de Ştefan Vuza) şi Dan Diaconescu.
Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus două oferte pentru achiziţia acţiunilor la Oltchim, prin firmele Aisa Invest şi Chimcomplex. El vrea să preia doar creanţa Electrica faţă de Oltchim.
Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a depus ofertă doar pentru cumpărarea acţiunilor statului la combinatul chimic, nu şi pentru cele două creanţe.
***
Prima încercare pentru privatizarea Oltchim a avut loc în 2001. De atunci au mai avut loc alte trei tentative, însă toate au eşuat dintr-un motiv sau altul. Acum, toate cele patru companii care au depus joi oferte pentru preluarea combinatului cu datorii şi pierderi în valoare de aproape un miliard de euro riscă să fie descalificate din cauza deficienţelor din dosar.
După o serie de amânări, procesul pentru vânzarea de către stat a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea a a început ieri, însă nu fără scandal.
Patru companii au depus oferte pentru preluarea societăţii, iar vineri, la ora 12.00, se vor deschide plicurile. Toţi cei patru jucători au fost însă convocaţi joi noapte la sediul Ministerului Economiei pentru că riscă să fie descalificaţi din cauza deficienţelor din dosar.
Cele patru companii au ca termen ora 11.00 pentru a soluţiona toate probleme din dosarele depuse pentru preluarea combinatului. La ora 12.00 se va reuni comisia care a analizat ofertele şi se vor deschide plicurile şi, dacă va fi nevoie, se va intra în etapa de licitaţie cu strigare, care va avea loc la sediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
Rămâi pe npt.ro pentru a afla cum decurge procesul de privatizare.
Privatizarea Oltchim este una dintre cele patru precondiţii pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). În august, atunci când s-a aflat în România, şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat că toate cele patru precondiţii trebuie îndeplinite pentru următoarea misiune a Fondului în România.
Combinatul are pierderi şi datorii de aproape un miliard de euro. Oltchim are datorii de 135 de milioane de euro către AVAS şi de 130 de milioane de euro către Electrica, pe care statul a vrut să le transforme în acţiuni.
Pe 5 septembrie, Constantin Roibu (foto) a demisionat din funcţiile de director general şi membru al Consiliului de Administraţie al societăţii. Alături de el şi-au înaintat demsiile alţi 15 directori din cadrul combinatului.
Roibu a demisionat ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului petrochimic.Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991, ocupând, de atunci, funcţii de director general, manager, administrator unic şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.
În aceeaşi zi, salariaţii Oltchim au demarat proteste, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit salariile aferente lunilor iulie şi august.
Prima încercare de privatizare a societăţii a avut loc în 2001, când canadienii de la Exall Resources au câştigat licitaţia pentru preluarea Oltchim SA, însă nu au virat banii şi nici nu au deschis un cont escrow (o garanţie pentru investiţiile asumate prin oferta de preluare). Valoarea acestui cont trebuia să fie de 25 de milioane de dolari.
În 2003, procesul de privatizare a fost reluat, iar giganţi energetici precum Lukoil şi Rompetrol şi-au arătat interesul, însă Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului a oprit vânzarea.
În 2007, Ştefan Vuza (două dintre cele patru companii care au depus oferte sunt controlate de el), îşi exprima interesul pentru combinat, care urma să fie acum privatizat de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Procesul a stagnat şi abia în 2008 părea că s-a reluat. Atunci, şi azerii de la Socar (care au intrat ulterior pe piaţa românească) se arătau interesaţi să cumpere Oltchim. Procesul de privatizare a eşuat însă şi atunci din cauza contestaţiilor şi plângerilor depuse la Comsia Europeană. Cel mai mare contestatar al procesului a fost compania PCC SE (care participă şi la această nouă încercare de privatizare). Aceasta a demarat mai multe acţiuni în instanţă împotriva Oltchim SA şi a contestat planul de integrare a combinatului în Arpechim.
În prezent, România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde de euro. Cea de-a cincea misiune de evaluare a acordului a avut loc la sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august, iar următoarea vizită a creditorului internaţional în România va avea loc în această toamnă.
Misiunea din vară a stat sub semnul privatizărilor, acesta fiind cel mai dezbătut subiect de reprezentanţii Fondului cu guvernanţii de la Bucureşti.