Românii plătesc mai des cu cardul la comercianţi şi trec mai rar pe la bancomat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ceea ce priveşte valoarea unei tranzacţii la POS, aceasta a scăzut de la o medie de 117,6 lei în perioada aprilie-iunie 2015 la 115,4 lei în acelaşi interval din acest an FOTO SHUTTERSTOCK
În ceea ce priveşte valoarea unei tranzacţii la POS, aceasta a scăzut de la o medie de 117,6 lei în perioada aprilie-iunie 2015 la 115,4 lei în acelaşi interval din acest an FOTO SHUTTERSTOCK

Românii încep să folosească mai des cardul pentru plata cumpărăturilor şi, într-o mică măsură, să retragă mai rar numerar de la bancomat. Astfel, un posesor de card de debit a efectuat o plată la comerciant cu cardul o dată la 16 zile în trimestrul al doilea din acest an, în timp ce, în urmă cu un an, plăţile se efectuau o dată la peste 18 zile, potrivit calculelor „Adevărul“, realizate pe baza datelor publicate de Banca Naţională a României.

În ceea ce priveşte valoarea unei tranzacţii la POS, aceasta a scăzut de la o medie de 117,6 lei în perioada aprilie-iunie 2015 la 115,4 lei în acelaşi interval din acest an. 

În ceea ce priveşte retragerile de numerar de la bancomat, un român foloseşte cardul de debit în acest scop o dată la mai bine de 17 zile,  faţă de 16 zile – frecvenţa din urmă cu un an. Însă retragerea medie a crescut de la 554 de lei la aproape 600 de lei, dar trebuie să ţinem cont şi de creşterea salariului mediu din ultimul an. Totuşi, în continuare, foarte mulţi români obişnuiesc să-şi retragă tot salariul sau toată pensia de pe card imediat după ce contul este alimentat. 

Numărul de carduri active a crescut cu 7,63% în ultimul an, ajungând la 11,4 milioane de unităţi la sfârşitul lunii iunie, arată datele BNR. Totuşi, totalul cardurilor aflate în circulaţie în România se ridică la 15,39 milioane de unităţi, însă mai bine de un sfert dintre ele nu au fost utilizate şi au devenit inactive. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în intervalul iunie 2015 – iunie 2016 de cardurile de credit, respectiv 9,4%, până la 2,58 milioane de unităţi, mai arată datele BNR.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite