Românii din diaspora, adevărații salvatori ai economiei românești. Câți bani au trimis ai noștri, anul trecut, în țară

0
Publicat:

Un nou studiu al Băncii Naționale a României dezvăluie o realitate deloc surprinzătoare. Românii care muncesc în străinătate sunt cei mai mari investitori în economia țării.

Romania primește miliarde de euro de la cei care lucrează peste hotare. FOTO Shutterstock
Romania primește miliarde de euro de la cei care lucrează peste hotare. FOTO Shutterstock

În 2023, remiterile trimise de diaspora au atins un nivel record de 6,5 miliarde de euro, o sumă care depășește cu puțin valoarea totală a investițiilor străine directe, potrivit cursdeguvernare.ro

Această sumă colosală, echivalentă cu 2% din Produsul Intern Brut al României, reprezintă o linie de salvare pentru economia națională. Remiterile trimise de diaspora au devenit o sursă constantă de valută străină, contribuind la susținerea cursului leuului și la acoperirea deficitului de cont curent.

Marea Britanie se menține pe primul loc în topul țărilor de origine ale remiterilor către România, cu 1,5 mld euro. În ciuda unei diaspore mai mici decât cea din Italia, românii din Marea Britanie trimit în țară sume semnificative, datorită unui nivel de trai mai ridicat și a unei economii mai stabile. Germania a ocupat poziția a doua, cu 1,4 miliarde de euro, urmată de Italia și Spania.

În ultimii zece ani, valoarea totală a remiterilor trimise de românii din străinătate a crescut semnificativ, depășind cu puțin valoarea investițiilor străine directe. Această tendință arată că diaspora românească este un partener de încredere pentru economia națională, chiar și în perioade de criză economică.

Remiterile, o alternativă la investițiile străine directe

În timp ce investițiile străine directe au cunoscut fluctuații semnificative în ultimii ani, remiterile trimise de diaspora au crescut constant. Acest lucru demonstrează că românii din străinătate au o legătură puternică cu țara de origine și sunt dispuși să contribuie la dezvoltarea ei.

La nivelul anului 2022, Eurostat estima că valoarea remiterilor ajunse în România era de 2,9% din PIB, a treia cea mai ridicată din UE, după Croația (7,6% din PIB) și Letonia (3,2% din PIB), media UE fiind de doar 0,8% din PIB.

Deficitul de cont curent al României ar fi fost de 33,5 miliarde de euro în loc de 26,1 miliarde de euro în 2022, în absența remiterilor, reiese din calculele oficiului european de statistică.

Și datele Băncii Mondiale pe acest subiect sugerează că România se bucură de unul dintre cele mai ridicate niveluri ale remiterilor lucrătorilor din străinătate. La nivelul anului 2022, ne clasam pe locul 17 în lume, față de 54 în 2007.

Lucrătorii români de peste graniță au trimis în țară circa 11 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, față de nici 1,63 miliarde de dolari în primul an de apartenență la Uniunea Europeană.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite