Românii cumpără parfum, nu săpun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii preferă să dea mai mulţi bani pe parfumuri şi produse de machiaj, şi mai puţin pe produse de îngrijire, o reminiscenţă a educaţiei şi obiceiurilor de consum pe care multe generaţii le-au dobândit în comunism.

Studiile de consum arată că, în prezent, parfumurile generează cea mai mare cifră de afaceri din piaţa cosmeticelor, urmate de produsele de machiaj şi abia apoi de cele de îngrijire, potrivit unei analize a acestui sector realizată de KeysFin.

„Este un trend diferit faţă de ţările occidentale, acolo unde produsele de skin-care sunt cele mai vândute. Acest fenomen are legătură cu educaţia şi obiceiurile de consum ale mai multor generaţii. În România, să nu uităm că avem încă generaţii care au trăit în comunism şi pentru care produsele cosmeticele occidentale au reprezentat o necunoscută”, afirmă analiştii KeysFin.

Potrivit experţilor, lucrurile se schimbă însă semnificativ de la an la an, iar românii se documentează din ce în ce mai mult cu privire la importanţa îngrijirii pielii, fiind tot mai atenţi la ingredientele folosite în produsele cosmetice, la trendurile internaţionale.

„Piaţa va evolua, inerent, către un mix de vânzări similar celui din Occident. Vom asista la creşterea ponderii produselor cosmetice destinate îngrijirii tenului. Cât de repede se va întâmpla acest lucru ţine în primul rând de puterea de cumpărare şi apoi de modificarea obiceiurilor de consum, ca urmare a mediatizării produselor respective”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Cum a evoluat piaţa                                                   

Piaţa produselor cosmetice şi de parfumerie a crescut semnificativ în ultimii ani, de la 4,2 miliarde lei în 2009 la 5,28 miliarde lei în 2015. Din datele preliminarii şi luând în calcul creşterea semnificativă a consumului, generată de măsuri de ordin fiscal, 2016 a adus un adevărat record în materie, cifra de afaceri din acest sector depăşind 5,5 miliarde lei”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Potrivit statisticilor, în acest sector activează în prezent în jur de 2000 de firme, cu peste 11.000 de angajaţi, care se ocupă cu comerţul cu ridicata şi amănuntul al produselor cosmetice şi de parfumerie.  Numărul acestora s-a menţinut constant din 2009 şi până în prezent, semn că piaţa este una bine definită.

Analiza datelor financiare arată că, în ultimii 7 ani, firmele de cosmetice şi parfumerie au insistat pe optimizarea afacerilor, dovadă că profitabilitatea sectorului a crescut de la 207 milioane lei în 2009 la 258 milioane lei în 2015, cu un ascendent puternic în 2016”, consideră experţii KeysFin.

Potrivit acestora, piaţa românească încă nu şi-a atins potenţialul maxim, dacă este să raportăm la pieţele dezvoltate. În România, potrivit unor statistici realizate de jucătorii din domeniu, consumul de produse cosmetice şi de parfumerie este de aprox. 40 de euro/anual/persoană, în condiţiile în care în Franţa este de 4-5 ori mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite