România va fi promovată în Occident prin reclame TV şi panouri publicitare. În ce ţări vom vedea promoţiile
0Campania de promovare a turismului românesc în intervalul 2014-2015 va include reclame outdoor (panouri publicitare), în media din ţară şi străinătate, şi va costa peste 25 de milioane de euro, anunţă Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).
Astfel, ANT organizează licitaţii în valoare totală de 18-19 milioane de euro pentru promovarea turismului românesc pe televiziuni şi în presa scrisă din SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi România.
Acestora li se vor adăuga campanii outdoor pe pieţele respective, plus alte destinaţii, considerate de ANT "de oportunitate", respectiv Israel, Polonia, Turcia, Rusia, Austria şi Republica Moldova.
În plus, vor fi lansate campanii de promovare online pe aceste pieţe, pentru care nu s-a stabilit încă un buget.
"Aceste campanii de promovare urmăresc creşterea notorietăţii turismului românesc şi a brandului României.
Toată campania va fi susţinută din fonduri europene şi va depăşi 25 de milioane de euro, la care se vor adăuga şi sumele alocate pentru online", a mai spus Filipescu.
Ce bugete se licitează
Licitaţiile pentru promovarea pe canale tv şi presă scrisă beneficiază de bugete, fără TVA, în valoare de:
- 11,3 milioane de lei pentru SUA
- 13,6 milioane de lei pentru Franţa
- 17 milioane de lei pentru Germania
- 16,6 milioane de lei pentru România
- 13,6 milioane de lei pentru Italia
- 12,5 milioane de lei pentru Marea Britanie.
Creşte numărul turiştilor străini
Anul trecut au venit în Romania, potrivit Institutului Naţional de Statistică, aproximativ 1,6 milioane de turişti străini, în creştere cu 9,1%.
În primele zece luni ale anului în curs, numărul turiştilor străini a fost de aproape 1,5 milioane, cu 3,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
Agenţiile de turism vor să-şi facă propria companie de asigurări
Agenţiile de turism intenţioneză să-şi deschidă o companie de asigurări sau să înfiinţeze un fond de garantare, pentru că mulţi asigurători au renunţat să le mai încheie poliţe de insolvenţă, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANT).
"În momentul de faţă asigurătorii sunt speriaţi pentru că 3-4 tour-operatori mari au intrat în insolvenţă în acest an şi anul trecut. Anul acesta au mai fost şi alte aproape 100 de agenţii mici care au murit pe limba lor, dar au produs pierderi destul de mari firmelor de asigurări. Asigurătorii sunt speriaţi şi am intrat într-o zonă în care suntem blocaţi", a spus Burcea.
Oficialul ANAT a afirmat că societăţile de asigurări nu mai asigură, în principal, agenţiile mici, sau le asigură pe sume foarte mari. Sunt şi asigurători care nu mai vor să asigure deloc agenţiile, indiferent de rezultate.
"Avem în studiu la ANAT două formule. Să facem noi o companie de asigurări, o firmă care să aibă ca acţionari agenţiile şi să facă tot ce se poate pentru turism, de la asigurări de călătorie, asigurări storno şi asigurări de insolvenţă. A doua idee este înfiinţarea unui fond de garantare. Vrem să facem profit cu firma de asigurări, dar scopul principal este să putem încheia poliţe pentru agenţii. Noi ştim cel mai bine ce este în domeniul nostru şi ce agenţii sunt sau nu serioase. O companie de asigurări nu prea ştie că unul e golan, dar noi ştim", a explicat Burcea.
El a afirmat că în ulrimii cinci ani s-au închis aproximativ 300 de agenţii de turism care au produs pierderi estimate la 15 milioane de euro.
Conform unui ordin al Ministerului Turismului din 2001, firmele care vând pachete de servicii turistice sunt obligate să încheie poliţe cu societăţi de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism.
De câţi bani e nevoie pentru o companie de asigurări
Capitalul social al unei societăţi de asigurare diferă în funcţie de activitatea desfăşurată astfel: 8 milioane de lei pentru activitatea de asigurări generale, exceptând asigurările obligatorii, 12 milioane de lei pentru activitatea de asigurări generale care include şi autorizaţia de a practica RCA şi 12 milioane de lei pentru activitatea de asigurări de viaţă.