România va avea un terminal GNL la Marea Neagră. Acordul cu Azerbaidjan a fost semnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romgaz și SOCAR au semnat miercuri un memorandum pentru dezvoltarea unui terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră, cu finanțarea comună a României și Azerbaidjanului.

Semnarea memorandumului dintre Romgaz și SOCAR Captură video
Semnarea memorandumului dintre Romgaz și SOCAR Captură video

Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră, se arată într-un raport trimis Bursei de Valori București.

Potrivitg acestuia, proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România.

„Companiile semnatare își propun să inițieze elaborarea în comun a unui studiu care să identifice fezabilitatea tehnică, financiară și comercială a unui asemenea proiect, iar în baza rezultatelor acestuia să demareze negocieri în vederea încheierii unui acord privind termenii și condițiile de dezvoltare a proiectului GNL Marea Neagră.

În contextul energetic actual, inițiativa celor două companii reprezintă o nouă oportunitate de asigurare a accesului pieței din România și a celor din regiune la resurse de gaze naturale din zona Mării Caspice cu impact pozitiv semnificativ asupra siguranței energetice a statelor din Europa Centrală și de Sud-Est”, se mai arată în comunicat.

Ciucă: Proiectul va demara cu un studiu de fazebilitate

Premierul Nicolae Ciucă a participat miercuri la Palatul Victoria alături de Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, şi Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, precum şi de ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, la semnarea unui memorandum între compania azeră SOCAR şi ROMGAZ privind realizarea unei investiţii comune într-o facilitate de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.

„Așteptăm acest proiect cu mare interes, este un proiect nou și pentru noi și pentru Azerbaidjan”, a declarat prenmierul Nicolae Ciucă.

El a precizat că implementarea proiectului va demara cu un studiu de fezabilitate, finanţat în comun de către ambele părţi.

"Aşteptăm să vedem, în foarte scurt timp, studiul de fezabilitate finalizat. Ne-am angajat ca o companie internaţională să deruleze studiul de fezabilitate şi, în felul acesta, să avem garanţia că el va fi adus la bun sfârşit, pentru că avem nevoie de acest gaz şi de construcţia capabilităţilor, de asemenea, într-un timp foarte scurt. La final sperăm să avem cele două terminale, de-o parte şi de alta, pe malul estic şi pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm şi să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa", a declarat Ciucă.

Acesta a menţionat că, în întâlnirea pe care a avut-o anterior semnării memorandumului cu oficialii azeri, discuţiile au vizat, de asemenea, celelalte elemente de colaborare cuprinse în ansamblul parteneriatului strategic dintre România şi Azerbaidjan.

Virgil Popescu: Punem bazele unui acord între Marea Neagră și Marea Caspică

„Punem bazele unui nou acord între Marea Neagră și Marea Caspică. România devine un hub important. Vrem să dezvoltam parteneriatul cu Azerbaidjan”, a spus la rândul său ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"În urma întâlnirii bilaterale pe care am avut-o cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am căzut de acord să analizăm împreună posibilitatea demarării unui proiect comun la Marea Neagră de gaz lichefiat. Şi, în felul acesta, astăzi, o echipă de la compania SOCAR din Azerbaidjan este prezentă în România. În această după-amiază, la Guvern, vom semna împreună un memorandum, care va sta la baza unei investiţii comune într-o facilitate de LNG la Marea Neagră", a declarat Ciucă, la începutul şedinţei Guvernului. El a precizat că dezvoltarea unor astfel de proiecte vizează asigurarea independenţei energetice a României.

"Suntem cât se poate de conectaţi şi avem şi motivele necesare pentru a continua să dezvoltăm aceste proiecte, care să ne asigure, într-adevăr, independenţa energetică", a afirmat premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite