România şi Bulgaria, cele mai expuse ţări din Europa de Sud-Est la criza din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din Grecia ar putea submina investiţiile în Europa de Sud-Est, adăugând o nouă piedică în calea redresării economice, potrivit unei analize Reuters, care notează că România şi Bulgaria sunt cele mai expuse state din regiune, în condiţiile în care băncile elene îşi consolidează finanţele, relatează Mediafax.

După 1989, Grecia a fost un investitor major în regiune, aflându-se pe locul al doilea în Serbia, iar operaţiunile băncilor elene în Europa de Sud-Est sunt concentrate în România şi Bulgaria.

Citiţi şi:

Boc către sindicaliştii care pichetează Guvernul: Măi, fraţilor, dacă nu facem reforme ajungem ca Grecia

Problemele financiare ale statului elen au avut până în prezent un impact limitat în statele din jur, iar amploarea posibilei influenţe negative este neclară.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a avertizat săptămâna trecută în privinţa unui posibil impact asupra sectoarelor bancare şi economiilor din regiune, iar analiştii s-au exprimat într-un mod asemănător.

"Riscul este foarte real. Nu vor avea loc, probabil, retrageri ale plasamentelor en-gros din România şi Bulgaria, dar în mod sigur fluxurile de investiţii nu vor creşte", a declarat Neil Shearing, analist la compania Capital Economics.

Băncile din Grecia au operaţiuni de mai mică amploare în state emergente din nord-vestul regiunii, precum Polonia, Ungaria şi Cehia.

Creditarea a dublat creşterea economică

Creşterea cu 50% a operaţiunilor de creditare a ajutat la dublarea economiei româneşti în perioada 2004-2008 şi un trend asemănător a stimulat şi PIB-ul Bulgariei, dar ritmul de creştere a coborât aproape de zero în ambele ţări, iar situaţia nu se va îmbunătăţi în curând, se arată în articol.

Pentru redresare, este nevoie de investiţii străine, dar, de când agenţiile de rating au retrogradat calificativele Greciei, este improbabil ca băncile să îşi extindă portofoliile de credite în străinătate.

În România, două dintre primele zece mari bănci sunt din Grecia (nr Alpha Bank şi EFG Bank prin Bancpost) şi reprezintă 15% din activele bancare totală din ţară, potrivit analizei.

În Bulgaria, patru instituţii elene sunt în topul primelor zece instituţii financiare şi deţin 30% din activele bancare totale, iar guvernatorul băncii centrale a intervenit pentru a tempera îngrijorarea Guvernului privind o posibilă criză de lichidităţi.

În Serbia, băncile elene deţin peste 15% din activele totale, iar surse bancare au spus că autorităţile urmăresc cu atenţia situaţia din Grecia.

Investiţiile străine, singura speranţă

O altă problemă o reprezintă investiţiile străine în general.

În România, investiţiile străine au scăzut aproape la jumătate în 2009, la 4,9 miliarde euro, de la 9,5 miliarde euro în anul precedent.

Grecia s-a plasat, la sfârşitul lui 2008, pe poziţia a şasea în privinţa investiţiilor străine directe în România, cu o pondere de 6,5%.

Investiţiile Greciei în Bulgaria s-au contractat anul trecut la numai 48,5 milioane euro, respectiv circa 2% din totalul investiţiilor străine directe în această ţară, de la circa 7% (400 milioane euro) în 2008.

În Serbia, investiţiile străine directe s-au redus cu 60-70%, la 1,5 miliarde euro, dar cele provenite din Grecia au stagnat anul trecut la 46 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite