România nu mai are energie suficientă pentru export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transelectrica poate sista, începând de joi, exporturile de electricitate în cazul unui deficit pe piaţa internă, întrucât producţia de energie abia mai poate acoperi consumul ţării.

Consumul de electricitate al României a urcat foarte mult în aceste zile din cauza gerului, însă problema cea mai mare este producţia redusă, în principal din cauza deficitului de electricitate din hidrocentrale.

Astfel că, marţi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care exporturile pot fi sistate începând din 16 februarie, adică de joi, până la data de 15 martie. Totodată, în cazul în care situaţia devine şi mai gravă, alimentarea cu electricitate către marii consumatori industriali poate fi redusă.

Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, a explicat pentru „Adevărul" de ce s-a ajuns aici. „Gazele sunt folosite pentru încălzire şi sunt luate din import, deci pentru producerea de energie sunt puţine. Lacurile de acumulare sunt goale. Producţia de cărbune este şi ea afectată, transportul cărbunelui pe calea ferată este limitat, iar cărbunele este îngheţat. Deci toate resursele sunt limitate. Deşi avem capacitate de a produce, iar sistemul energetic naţional funcţionează la maximum, nu mai putem să şi exportăm", a subliniat Lohan.

Energie mai scumpă la vecini

Potrivit lui Lohan, în acest moment, Serbia, Bulgaria şi Ungaria au interzis exporturile de energie din cauza deficitului de acolo. „Electricitatea este mai ieftină în România decât în aceste ţări, astfel că traderii s-au apucat să exporte ", a adăugat Lohan.

Luni seară, pentru că a făcut publice aceste informaţii, directorul general al Transelectrica, Horia Hăhăianu, a fost demis, la cererea premierului Mihai Răzvan Ungureanu. Surse din domeniu ne-au precizat că, de fapt, ce i-a deranjat pe cei din Guvern a fost faptul că Transelectrica a decis să anunţe acest lucru printr-un comunicat postat pe site-ul propriu, fără ca, în prealabil, să fie formată o celulă de comunicare a situaţiei.

Traderii de energie au început deja să facă presiuni pentru ca autorităţile să nu recurgă la interzicerea exporturilor. „Un trader chiar ne-a sugerat să începem să deconectăm marii consumatori interni, dar să-i lăsăm pe ei să exporte. Bineînţeles că au ameninţat că ne vor da în judecată", ne-a declarat o sursă din conducerea sectorului energetic.

Potrivit unui normativ elaborat de Transelectrica, primii consumatori industriali unde alimentarea cu energie poate fi limitată în cazul unui deficit sunt cei din sectorul metalurgic, respectiv producătorul de aluminiu Alro Slatina şi combinatele siderurgice Mechel Târgovişte, Donasid Călăraşi şi ArcelorMittal Hunedoara.

Marţi la ora 14.30, potrivit datelor de pe site-ul Transelectrica privind starea sistemului energetic în timp real, producţia de energie era de 8.662 de MW, iar consumul era de 8.594 de MW, diferenţa fiind exportată.

UPDATE

Consiliul de Administraţie al Transelectrica a aprobat, ulterior, numirea lui Octavian Lohan în funcţia de director general al Transelectrica, în locul lui Horia Hăhăianu.

Povestea haotică a unei demisii forţate

Potrivit unui comunicat transmis marţi de transportatorul de electricitate Bursei de Valori Bucureşti, Horia Hăhăianu ”şi-a înaintat demisia de onoare ca urmare a declaraţiilor din şedinţa de guvern din data de 13 februarie 2012 şi a discuţiilor ulterioare cu Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri”.

Aceasta deşi Ministerul Economiei a emis luni seară un comunicat în care se preciza, explicit, că ministrul de resort ”a dispus revocarea directorului general al CN Transelectrica SA, Horia Hăhăianu, din funcţia pe care o deţine”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite