România are cei mai mulţi agricultori din UE
0Aproape 26% din populaţia ţării lucra în agricultură în 2015, ceea ce ne plasează pe primul loc în topul ţărilor membre UE, arată Eurostat, precizând că aproape trei sferturi din forţa de muncă din UE era concentrată în România, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Bulgaria şi Germania.
25,8% din populaţia României era ocupată în agricultură în 2015, ceea ce plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media populaţiei ocupate în agricultură era de 4,4%, arată datele publicate marţi de Eurostat, subliniind că aproximativ 10 milioane de persoane au lucrat în domeniul agricol în UE, în urmă cu doi ani.
În 2016, aproximativ o treime (35%) dintre cei care lucrează în agricultură erau femei. Austria a avut cea mai mare pondere a femeilor în agricultură (45%), urmată de România (43%), Polonia, Grecia şi Slovenia (toate 41%), la polul opus situându-se Irlanda (12%) şi Danemarca (20%).
De asemenea, 60% dintre cei care lucrau în agricultură în UE aveau între 40 de ani şi 64 de ani, în timp ce 32% aveau o vârstă mai mică de 40 de ani iar 9% aveau o vârstă de peste 64 de ani. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de peste 64 de ani care lucrează în agricultură se înregistrează în Portugalia (42%), Irlanda (22%) şi Marea Britanie (19%).
În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporţia absolvenţilor de studii universitare variază între 1,6% în România şi 25,5% în Marea Britanie.
În 20 de state membre UE, peste jumătate din fermieri au declarat că au doar experienţă practică, cel mai mare procent, de peste 90%, fiind înregistrat în România, Grecia, Bulgaria şi Cipru. În contrast, în Italia doar 3,1% din fermieri aveau doar experienţă practică în timp ce 90,8% au declarat că dispun de cel puţin o pregătire de bază în agricultură.