România a crescut importurile de ţiţei şi a scăzut producţia, în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Importurile de ţiţei au crescut în luna ianuari, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut FOTO: Guliver/ Getty Images
Importurile de ţiţei au crescut în luna ianuari, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut FOTO: Guliver/ Getty Images

Importurile de ţiţei au crescut cu 3,9% în prima lună din acest an, la 511.800 tone echivalent petrol (tep), faţă de prima lună a anului trecut, notează Agerpres care citează date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Datele statistice arată că producţia de ţiţei, din ianuarie 2016,  a fost de 302.300 tep, fiind cu 5,13% mai mică faţă de cea din ianuarie 2015.

Conform proiectului Strategiei Energetice  rezervele de ţiţei ale României sunt limitate, în condiţiile în care descoperirile din ultimii 30 de ani pot fi catalogate drept modeste — cu excepţia unor semnale recente provenind din apele de mică adâncime ale Mării Negre.

La producţia medie anuală din ultimii ani (3,9 milioane tone), în condiţiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% şi o rată de înlocuire de 5% pentru rezervele de ţiţei şi condensat, se poate aprecia că rezervele actuale de ţiţei ale României se vor epuiza în aproximativ 20 de ani, mai notează Agerpres.

"În ultimii cinci ani, producţia internă de ţiţei a înregistrat un declin constant de 2%, iar previziunile pentru următorii cinci ani sunt de accentuare a declinului. Limitarea declinului la 2% a fost realizată prin investiţii importante pentru menţinerea unui nivel de producţie cât mai ridicat — săpări de sonde noi, lucrări de reparaţii şi repunere în producţie, retrageri/adiţionări, investiţii cu privire la aplicarea unor procese de recuperare secundară etc. Dar, în contextul actual al preţului ţiţeiului şi al previziunilor pesimiste privind redresarea sa în următorii ani, este de anticipat un volum redus de investiţii şi cheltuieli pentru menţinerea producţiei. În aceste condiţii, evoluţia producţiei de ţiţei va fi, probabil, negativă", se menţionează în proiectul Strategiei, citat de Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite