RO e-Factură face ravagii în firmele mici. Sistemul are deja erori și companiile nu știu să îl folosească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele mici, care de obicei lasă finanțele pe mâna unui contabil extern, sunt acum obligate să își învețe administratorii procesul de facturare, deoarece acesta nu poate fi realizat de către persoane din exterior.

foto logo RO e-Factura
RO e-Factură face ravagii în firmele mici

Faptul că firmele mici trebuie acum să depună timp suplimentar pentru ca administratorii proprii să învețe gestionarea facturilor este complet normal, spune consultantul fiscal Cornel Grama, care susține că acest proces trebuie realizat intern, pentru a se minimaliza riscul indisponibilității contabilului. „Este recomandat, și normal, pentru că este responsabilitatea administratorului emiterea de facturi și documente primare, contabilul nu întocmește documente primare”, a declarat el pentru „Adevărul”.

În plus, sunt foarte multe companii mici care, în condițiile de față, spun că este foarte greu să se pună în legalitate cu noile modificări, în primul rând pentru că acestea prevăd și niște costuri, precum semnătura digitală, instalarea și formatarea de softuri pe care trebuie să le folosească, iar unele firme nu au nici internet.

Acum firmele trebuie să se apuce și să modernizeze, sunt niște cheltuieli masive pentru ei. ANAF trebuia să seteze o perioadă mult mai lungă între anunțarea noilor măsuri și aplicarea lor, și în principal, introducerea graduală a acestui sistem, mai întâi pentru firmele cu cifră de profit mare, și de abia prin 2028 – 2030, să ajungă și la firmele mici”, a mai declarat Cornel Grama pentru „Adevărul”.

Potrivit consultantului fiscal, sistemul digitalizat RO e-Factură, ar fi trebuit să fie introdus gradual, mai întâi pentru firmele mari și apoi pentru firmele mici, pentru a lăsa timp companiilor să se învețe cu procesul. Un exemplu al introducerii graduale pentru un sistem digitalizat de facturare este Germania, unde mai întâi s-a introdus un astfel de sistem pentru firmele cu cifră de afaceri de peste 800.000 de euro, iar pentru firmele mici acesta va fi introdus din 2028.

Nu este normală introducerea așa rapidă a unui astfel de sistem în România, la 29 decembrie, a apărut ministrul și a anunțat că începând cu 1 ianuarie trebuie să facturăm prin e-Factură. În primul rând, companiile mici nici nu știau ce e aia e-Factură, de abia acum încep să întrebe ce înseamnă aia și aia pentru că ANAF-ul nu a fost în stare să vină cu precizări sau cu un training. Intră în panică oamenii, care sunt de bună credință, și vor să respecte legea, iar cei care făceau evaziune fiscală până acum nu sunt interesați de chestia asta”, mai spune consultantul fiscal.

Cu toate acestea, pentru firmele care nu și-au digitalizat încă sistemul de facturare, s-a impus o perioadă de grație, care va fi până la data de 1 aprilie 2024. În această perioadă, firmele care nu emit facturi prin sistemul RO e-factură nu vor fi sancționate.

Însă, odată cu trecerea perioadei de grație, nerespectarea regimului Ro e-Factura va atrage sancțiuni. Amenzile care vor fi aplicate comercianților, în cazul în care nu emit facturile prin sistemul RO e-Factură, care face legătură cu serverele ANAF, sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

În plus, există și o listă de excepții de la obligativitatea utilizării sistemului de facturare RO e-Factură. Acestea sunt companiile care gestionează exporturi, importuri, achiziții intracomunitare, livrări intracomunitare de bunuri și presări intracomunitare de servicii.

De asemenea, o altă excepție sunt și comercianții care emit facturi către clienții persoane fizice, însă această categorie de comercianți nu va rămâne permanent pe lista de excepții. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite