Riscul unei noi crize financiare mondiale a crescut, avertizează FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Ultimul raport de stabilitate economică mondială al Fondului Monetar Internaţional (FMI) prezintă date îngrijorătoare, menţionând că riscul unui colaps financiar mondial a crescut din cauza încetinirii creşterii economice a Chinei şi al scăderii comerţului global, relatează „The Guardian”.

Consultantul financiar al Fondului, Jose, Vinals, a adăugat că pericolul instabilităţii economice ce planează asupra unor actori economici importanţi precum Brazilia, China, Turcia sau Malaezia face parte dintr-o „triadă de riscuri” ce ar putea să radă aproximativ 3% din PIB-ul mondial în viitorul apropiat, coroborat cu datoriile masive ale multor ţări europene şi cu starea precară ale unor pieţe globale. 

La începutul săptămânii, FMI a rectificat predicţia cu privire la creşterea economiei mondiale pentru 2015 de la 3.1% la 2,9%, ce ar marca cea mai slabă creştere din 2009 încoace. Modificarea a fost influenţată în mare parte de panica generală instaurată în unele pieţe mondiale de tentativa Chinei de a-şi creşte exporturile, în condiţiile devalorizării intenţionate a yuan-ului.

Un alt motiv de îngrijorare pentru FMI este reprezentat de tendinţa corporaţiilor şi a bănicilor din economiile emergente de a se baza pe finanţarea prin îndatorare pentru a menţine acelaşi nivel de creştere, crescând riscul de micşorare a preţurilor comodităţilor. Malaezia, Turcia, Brazilia, Argentina şi India sunt menţionate în raport drept ţările cu cea mai mare posibilitate de a fi afectate.

Raportul conţine şi o serie de recomandări de măsuri din partea FMI pentru redresarea nivelului de creştere economică mondială. Printre acestea se numără: adoptarea unei politici bancare mai ferme de către statele membre ale zonei euro, o utilizare mai restrânsă de către economiile emergente a instrumentelor financiare riscante – precum finanţarea prin îndatorare sau devalorizarea intenţionată a monedei naţionale – şi asigurarea rezistenţei sistemelor de pensii şi asigurări în contextul îmbătrânirii populaţiei, cu precădere în Occident.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite