Religie şi tehnologie: India vrea să vândă pe internet apă din fluviul sacru Gange
0Guvernul de la New Delhi intenţionează să vândă pe internet apă din fluviul Gange, considerat sfânt de către adepţii hinduismului, religia cea mai răspândită în India, a declarat ministrul indian al informaţiilor, Shankar Prasad, citat de International Business Times şi preluat de News.ro.
Astfel, indienii care nu pot să ajungă la fluviul sacru pot beneficia de apa sfântă prin intermediul acestui serviciu. Cei care comandă apă din Gange prin platformele de e-commerce, cu care autorităţile au demarat negocieri, vor primi comanda prin intermediul serviciului poştal.
„Dacă un factor poştal poate livra acasă telefoane mobile, bijuterii şi îmbrăcăminte, de ce nu s-ar putea include pe această listă apă din Gange?“, a afirmat ministrul indian.
Efecte „pozitive“
Potrivit oficialilor indieni, măsura are două efecte pozitive. În primul rând, vânzarea apei din Gange pe Internet permite consolidarea legăturilor spirituale în cadrul Indiei, în condiţiile în care Gangele este venerat de către cei mai mulţi indieni.
În al doilea rând, decizia ar avea ca efect creşterea încasărilor pentru compania publică poştală, care se confruntă cu mari dificultăţi financiare din cauza scăderii serviciilor clasice de curierat poştal.
Pentru cei aproape 1 miliard de hinduşi, care reprezintă în jur de 80% din populaţia Indiei, apele fluviului lung de 2.525 de kilometri spală păcatele celor care se scaldă în Gange.
Poluare foarte mare
Însă fluviul este, de asemenea, unul dintre cele mai poluate din lume, în condiţiile în care sute de fabrici deversează zilnic substanţe poluante direct în apele Gangelului. În plus, circa 40% din populaţia Indiei trăieşte în proximitatea flluviului şi contribuie la poluarea masivă a apelor sale.
Incinerări pe Gange în oraşul sfânt Varanasi
În oraşul sfânt Varanasi sunt chiar incineraţi credincioşi din toată India, iar cenuşa lor ajunge în Gange.
Toate tentativele guvernului indian de a reduce poluarea Gangelui au eşuat până acum, iar experţii estimează că, în fiecare zi, trei miliarde de litri de substanţe poluante sunt deversate în apele fluviului din activităţile umane şi industriale.