Recesiunea e iminentă. Bancherii au estimat când îşi va reveni economia României
0O a treia analiză efectuată de analiştii financiar-bancari arată că recesiunea este iminentă, neputând fi ocolită dat fiind că aproape toate sectoarele economiei s-au oprit brusc.
„Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, cu o oprire bruscă şi la scară largă a aproape tuturor sectoarelor economice, din motive care de fapt, nu au nicio legătură cu economia”, se arată în raportul publicat vineri de ING, care indică o scădere bruscă a PIB-ului României de 6,6% în acest an.
„Considerăm că această contracţie a PIB va începe în primul trimestru şi estimăm o scădere de -1,3% faţă de trimestrul 4 din 2019 , în ciuda primelor două luni bune din acest an.
Cea mai mare parte a măsurilor antipandemice actuale va fi vizibilă în al doilea trimestru când estimăm o contracţie de -19,7% faţă de primul trimestru din acest an (-19,1% faţă de trimestrul al doilea 2019).
Aceasta presupune o revenire treptată a economiei începând de la sfârşitul lunii mai, determinând un avans în al treilea trimestru de + 17,0% faţă de cel de-al doilea. Poate părea un recul puternic, dar provine de la o bază scăzută. Dinamica în ritm anual va rămâne profund negativă la -5,9%.
Beneficiind de asemenea de o bază relativ scăzută, vedem că al patrulea trimestru va avea parte de o creştere de 4,4% în comparaţie cu precedentul, în timp ce contractează în continuare cu 3,2% faţă de ultimul trimestru din 2019. Acest lucru va crea un efect de reportare destul de puternic pentru 2021, când vedem PIB-ul accelerat cu 7,1%.
Deficitul bugetar la sfârşitul anului ar putea ajunge între 7 şi 9% din PIB. Depinde nu numai de dinamica PIB-ului deja dificil de prevăzut, dar şi de performanţa veniturilor în această situaţie fără precedent.
Ne menţinem prognoza de sfârşit de an pentru EUR / RON la 4.8800 şi inflaţie la 2,5%. În total, credem că BNR este în măsură să ţină lucrurile sub control datorită rezervelor sale valutare încă mari”, se arată în analiza publicată de Hotnews.
Avertismentul BCR: adâncirea găurii din buget şi creşterea şomajului
Analiştii financiar-bancari sunt pesimişti în ce priveşte situaţia României în următoarele două trimestre, estimând o recesiune severă, creşterea deficitului bugetar şi a şomajului, scrie profit.ro.
BCR a revizuit prognoza pentru 2020 de la o creştere de 1,8% la o scădere de 4,7% a economiei, în contextul epidemiei de coronavirus, se arată într-o analiză preluată de profit.ro. Situaţia fiscală se va înrăutăţi şi mai mult decât era aşteptat, iar deficitul public va exploda la 7,3% din produsul intern brut, cu o creştere a datoriei publice la peste 40% din PIB, ceea ce va aduce şi presiuni mai mari pentru scăderea ratingului suveran.
“Previziunile economice sunt supuse unui mare grad de incertitudine în aceste zile ce ţin de durata şi severitatea epidemiei Covid-19 şi de comportamentul consumatorilor post-criză. Carantina impusă în lupta cu coronavirusul a dus, cel mai probabil, la mari pierderi în majoritatea sectoarelor economice”, arată analiştii BCR.
Produsul intern brut ar urma să scadă cu 15,2% în trimestrul 2 şi să revină pe o creştere rapidă de 12,8% în trimestrul 3, ca urmare a reluării treptate a activităţii. Creşterea în 2021 ar urma să fie de 3,9%.
Deficitul bugetar ar ajunge astfel la 7,3% din PIB, arată BCR. Datoria publică ar creşte cu 6,1 pp la 41,5% din PIB.
Rata şomajului ar urma să crească de la 3,9% la finele anului trecut la 10,9% la finele lui 2020. În 2021 şomajul ar urma să scadă la 6,3%.
“Recuperarea totală se va întinde pe mai multe trimestre, în condiţiile în care unele companii nu vor supravieţui şocului şi altele vor avea nevoie de timp pentru a ajunge la capacitate şi pentru a relua procesul de angajare. Astfel, ne aşteptăm ca şomajul să devină persistent (sticky) şi ca recuperare locurilor de muncă să dureze mai mult de un an”, arată economiştii BCR.
BRD: Economia României se va prăbuşi în 2020
Economia României s-ar putea prăbuşi în acest an, până la o scădere de peste 7%, conform celui mai sumbru scenariu luat în calcul de economiştii BRD, citaţi de Hotnews.
România ar putea experimenta o contracţie economică de -7% în acest an, într-unul din scenariile publicate de economiştii din BRD. Scenariul de bază este cel în care contracţia economică va fi de -3,9%, iar în cea mai optimistă variantă economia României ar înregistra un recul de -0,5%, arată datele raportului BRD, publicate de Hotnews.
În urmă cu trei săptămâni, finanţiştii Saxo Bank avertizau că epidemia de coronavirus poate declanşa o recesiune tehnică globală, aşa cum nu s-a mai văzut de la Marea Depresiune din 1930.
Cel mai bun scenariu - o formă în V întârziată. Acesta implică încă o recesiune tehnică globală şi o perturbare semnificativă suplimentară în trimestrele al doilea şi al treilea, dar devine clar în această perioadă că eforturile de carantină încetinesc suficient evoluţia epidemiei, aşa încât aceasta va trece de punctul critic în cele din urmă.
O evoluţie-cheie care ar putea determina un scenariu în formă de V este anunţarea unui vaccin de succes care ar putea intra pe deplin în producţie în câteva luni - deşi nu avem capacitatea de a evalua şansele acestei evoluţii", se arată într-o analiză realizată de Saxo Bank.
Potrivit acesteia, cel de-al doilea scenariu prevede o redresare în formă de U.
"Cazul de bază este acela în care carantina impusă oficial şi auto-carantina sub forma unor decizii de a nu merge în vacanţe sau de a reduce în general activitatea publică înseamnă o recesiune accentuată, diferită de orice alt eveniment de la Marea Recesiune încoace", potrivit analizei.
Totodată, al treilea scenariu este şi cel mai pesimist, şi prevede o redresare în formă de L.
"Nu ne dorim să ajungem acolo, dar cel mai rău caz este unul în care PIB-ul global intră într-o scădere fără precedent, care nu a mai avut loc de la Marea Depresiune din anii 1930 încoace, deoarece răspândirea globală a coronavirusului face dificilă ridicarea regulilor de carantină căci temerile legate de reinfectare continuă din cauza răspândirii virusului la nivel mondial, iar acest lucru înseamnă că reluarea activităţii comerciale obişnuite generează temeri noi legate de epidemie", susţin reprezentanţii Saxo Bank.