Răzvan Mironescu, PNL: Se pregăteşte distrugerea unei zone care ar urma să intre în patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Răzvan Mironescu atrage atenţia că o construcţie ilegală a unei microhidrocentrale în zona râului Nera ar putea atrage declanşarea procedurii de infrigement din partea Comisiei Europene.

Pentru a evita eventuale sancţiuni, Mironescu le solicită ministrului Mediului Cristina Pasca Palmer şi ministrului Energiei Vlad Grigorescu să „oprească de urgenţă dezastrul ecologic ce se preconizează a avea loc în zona râului Nera” prin construcţia acelei microhidrocentrale.

„Construcţia unei microhidroncetrale pe râul Nera este echivalentă cu o crimă împotriva naturii şi în speţă a noastră. Daunele ecologice ar depăsi cu mult beneficiile economice, aşa că o investiţie acolo nu este justificată. S-ar îmbogăţi probabil câţiva oameni, dar pentru noi toţi ar fi o uriaşă pierdere. Râul Nera este trecut în planurile de management bazinale ca fiind singurul râu din ţară care mai deţine un sector de râu cu stare ecologică foarte bună”, susţine Răzvan Mironescu.

Acesta mai spune că zona Caraş-Nera este o arie protejată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) şi are cea mai întinsă suprafaţă de pădure virgină de fag din Europa continentală.

„De ce să distrugem o zonă care ne conferă atât de multe avantaje în forma ei actuală? În plus de asta, este complet ilegal pentru că strategia energetică a României (pentru perioada 2011-2020), interzice plasarea unor astfel de proiecte pe o distanţă de 20 de kilometri amonte de ariile naturale protejate în care apa joacă un rol important in menţinerea habitatelor/speciilor. Solicitările de acord de mediu depuse pentru construcţia microhidronectralei ar trebui revăzute şi reanalizate pentru că sunt multe semne de întrebare acolo. Le solicit Ministrului Mediului Cristina Pasca Palmer şi Ministrului Energiei Vlad Grigorescu să stopeze de urgenţă acest proces pentru că riscăm din nou declanşarea procedurii de infringement, la fel ca în cazul microhidrocentralelor din Făgăraş, care au avut acelaşi autor al studiilor de impact”, a mai precizat deputatul.

Răzvan Mironescu, care este de profesie inginer de hidrocentrale explică de ce refacerea zonei nu ar mai fi posibilă niciodată.

“Este dovedit pe teren, din experienţa tristă a amenajărilor similare din Munţii Făgăraş şi Munţii Bihorului că orice lucrare de retenţie a debitului normal al râului, executată pe albia principală, produce pe termen mediu şi lung modificări ireversibile ale echilibrului ecologic, afectează negativ biodiversitatea, flora, fauna şi mediul subacvativ din avalul amenajării. Să nu uităm că vorbim despre accesul într-o zonă de pădure virgină a unor utilaje grele, efectuarea unor săpături pe o distanţă mare, turnarea de betoane şi defrişarea unor zone de pădure. În plus, nu există măsuri concrete de asigurare, aşa cum prevede legea, a refacerii echilibrului ecologic şi a zonei, după încheierea termenului de funcţionare al microhidrocentralei, termen care poate atinge şi 100 de ani. După acest termen, chiar dacă se va dori, nu va mai fi nimic de făcut pentru refacerea zonei, stricăciunile fiind iremediabile”, a detaliat Mironescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite