Războiul patentelor, faza pe China. Samsung dă în judecată Huawei pentru încălcarea a şase brevete şi cere oprirea producţiei pentru anumite telefoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul sud-coreean Samsung Electronics a dat în judecată grupul chinez Huawei Technologies pentru încălcarea a şase brevete şi cere despăgubiri în valoare de 24,1 milioane dolari şi cere stoparea producţiei pentru mai multe modele de smartphone-uri. Samsung acuză că modelele Huawei Mate8 şi gama Honor, nu îi respectă drepturile de proprietate intelectuală.

Samsung solicită împiedicarea Huawei de a fabrica sau vinde telefoanele respective, potrivit unui document depus în instanţă.

Procesul a fost intentat la două luni după ce Huawei, producător chinez care a câştigat rapid teren în raport cu Samsung pe piaţa smartphone-urilor, a dat în judecată compania din Coreea de Sud, tot pentru nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Samsung este cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, în vreme ce Huawei este al treilea, între ele fiind intercalat grupul american Apple. De asemenea, Samsung este şi cel mai mare producător mondial de televizoare, producând în acelaşi timp şi componente electronice folosite în produsele competitorilor precum Apple, cum ar fi procesoare, memorii, ecrane sau medii de stocare.

Samsung Electronics a obţinut în trimestrul încheiat în iunie un profit operaţional 6,9 miliarde dolari, cel mai mare în peste doi ani şi cu 17,4% peste nivelul de anul trecut, susţinut de cererea pentru smartphone-urile Galaxy S7. Grupul a obţinut venituri de 42,5 miliarde dolari în trimestrul încheiat în iunie.

Grupul Huawei a fost fondat în anul 1987 în Shenzen, sudul Chinei, de către Ren Zhengfei, un fost oficial militar şi este deţinută de către salariaţi. Ren ar deţine azi 1,42% din companie, cotă valorând circa 450 de milioane de dolari, însă structura şi acţionariatul rămân în continuare opace. 

Huawei şi-a prezentat pentru prima dată componenţa consiliului de administraţie abia în 2010. Ren ocupă funcţia de preşedinte din 1987 încoace. Huawei a înregistrat în 2015 venituri de 60,8 miliarde de dolari, în creştere cu 37%, în principal datorită succesul avut cu smartphone-urile sale. Profitul net al Huawei a crescut şi el cu 33% faţă de 2014, ajungând la 5,7 miliarde de dolari. Compania a vândut anul trecut 104,8 milioane de telefoane inteligente, fiind a treia la nivel mondial. 

Grupul a fost declarat drept „o ameninţare la adresa securităţii naţionale“ în SUA, alături de alt producător telecom, ZTE Corp, cele două fiind acuzate că spionează în favoarea guvernului chinez.

De obicei companiile chineze sunt cele care sunt date în judecată din cauza copierii altor produse, însă în acest caz Huawei este cea care a pornit litigiile. Însă potrivit analiştilor de la compania CIMB, niciunul din cele două grupuri nu este mânat în acest război de câştiguri materiale. Astfel, Huawei şi-ar putea creşte reputaţia luându-se de cel mai mare jucător mondial, tot aşa cum procesele dintre Apple şi Samsung din ultimii şase ani au adus o publicitate masivă companiei coreene. De partea cealaltă, contra-procesul pornit de Samsung ar avea rolul de a forţa chinezii să ajungă repede la o înţelegere. Analistul Lee Do-hoon de la CIMB se aşteaptă ca cele două grupuri să ajungă eventual la un acord de cros-licenţiere a drepturilor de proprietate intelectuală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite